Omdat het kan, betekent niet dat het ook moet

0

De HR-afdeling kan haar toegevoegde waarde ook laten zien, zonder altijd alle wensen van het lijnmanagement te vervullen.

De HR-afdeling wil graag haar toegevoegde waarde laten zien aan het lijnmanagement. Soms betekent dit dat HR ieder verzoek van een lijnmanager – of het nu een uitbreiding van het beoordelingssysteem of het geven van een aantal matrixrollen aan een manager betreft – wil inwilligen. De HR-professional wendt zich dan bijvoorbeeld tot de IT-afdeling om dit, vrijwel onmogelijke, verzoek te realiseren. En deze IT-afdeling wringt zich dan weer in allerlei bochten om het verzoek te implementeren in systemen.

Maar al te vaak wordt niet stilgestaan bij de toegevoegde waarde van een dergelijk verzoek. Wordt de organisatie er beter van? Omdat het kan, wil niet zeggen dat het ook moet.

De HR-professional zou dan ook twee vragen moeten stellen voordat ze de mallemolen in gang zetten:

  1. Altijd vragen WAAROM? Waarom wil je dit? Wat is de waarde van dit voorstel/proces/technologie voor de organisatie? Hoe helpt het de organisatie bij het realiseren van haar strategische doelstellingen?
  2. HR moet altijd vragen wat belangrijker is: het proces/de technologie of de uitkomsten die dit proces/deze technologie mogelijk maken? Als het antwoord het eerste is, zal HR moeten aandringen bij de lijnmanager om de waarde voor de organisatie aan te tonen. In sommige gevallen zal een lijnmanager gewoon eisen dat het gebeurt. Dan is het zaak voor HR om de kosten goed op een rij te zetten en te communiceren, zodat iedereen weet wat kosten en opbrengsten zijn van het voorstel.

Als de uitkomsten van het voorstel/proces/technologie het meest belangrijk zijn, kan HR nog vragen of er minder kostbare of ingrijpende alternatieven zijn. Dan treedt HR echt op als business partner. HR helpt dan lijnmanagers bij het behalen van hun doelstellingen op de meest kostenefficiënte wijze.
Soms voegt HR waarde aan een organisatie toe door nee te zeggen….

Lees de originele post op Fistful of Talent en bekijk het begeleidende filmpje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.