Nieuwe gemiddelde WGA-premie op 1 september bekend

1

Op 1 september maakt UWV de gemiddelde WGA-premie voor 2012 bekend.

Met de gemiddelde WGA-premie wordt de individuele WGA-premie vastgesteld. De opslag of korting die werkgevers krijgen is afhankelijk van zijn WGA- en WAO-lasten.

De gemiddelde WGA-premie die UWV op 1 september bekendmaakt, is een van de factoren die de premie bepaalt. Het werkelijke (individuele) premiepercentage dat de werkgever betaalt, hangt af van het risico op arbeidsongeschiktheid in zijn onderneming. Hoe minder werknemers van zijn bedrijf in de WGA/WAO zijn terechtgekomen, hoe minder premie hij betaalt.

Er zijn wel grenzen gesteld aan de hoogte van de individuele WGA-premie. Die grens verschilt bij grote en kleine werkgevers. Of men een grote of kleine werkgever is, is afhankelijk van de loonsom.

Wanneer een werkgever kiest voor het eigenrisicodragerschap voor de WGA, dan betaalt hij geen individuele WGA-premie. Wel is zijn onderneming tien jaar lang zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. En zijn onderneming is ook tien jaar lang zelf verantwoordelijk voor de betaling van de WGA-uitkering. De werkgever kan zich voor dit risico verzekeren bij particuliere verzekeraars.

Als een werkgever in 2012 eigenrisicodrager voor de WGA wil worden, dan moet hij dit vóór 2 oktober 2011 aanvragen bij de Belastingdienst.

Lees ook:
> WGA-premie voor grote bedrijven verdubbelt

Meer over de WGA »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Hans van Dongen op

    Laat u zich niet verleiden door de dead-line van 2-10 om zo “maar even” van het UWV af te zijn en over te stappen naar het WGA-Eigenrisicodragerschap per 1-1-2012.

    Dead-lines zijn zeer slechte raadgevers. Laat u (als werkgever en als OR) door professionals goed voorlichten, niet alleen over de voors, maar zeker ook over de risico’s en tegens van het WGA-ERD-schap. Verdiep u ook zelf in het verschijnsel zodat u de verzekeringsadviseurs ook moeilijke vragen kunt stellen.

    Zie ook steunpuntarbeidszaken.nl