Neem ex-medewerkers aan

3

Lange tijd was het niet gebruikelijk om medewerkers die vrijwillig ontslag namen opnieuw aan te nemen. Zij werden als niet loyaal beschouwd. Tegenwoordig denken organisaties daar heel anders over.

In het verleden bleek het vaak al moeilijk contact te onderhouden met voormalige medewerkers. Sociale media maken het tegenwoordig bijzonder makkelijk om met ex-medewerkers te blijven communiceren. Er zijn dan ook vele alumni-groepen op bijvoorbeeld LinkedIn en Facebook. Volgens Michael Haberman worden deze groepen steeds vaker ingezet om ex-medewerkers te bewegen tot een terugkeer bij de organisatie.
Waarom zouden organisaties ex-medewerkers weer willen aannemen? Ira Wolfe schrijft daarover het volgende:
Het werven van een ex-medewerker heeft een hoge "return on recruitment investment". De kosten voor het weven van een ex-medewerker liggen tussen eenderde en tweederde van de kosten voor het werven van een nieuwe medewerker. Er hoeft slechts weinig tijd geïnvesteerd te worden in het leren kennen van de kandidaat. Voormalige medewerkers kennen de organisatie en de cultuur al, maar brengen wel de frisse blik van "een buitenstaander" mee en wellicht zelfs nieuwe kennis en vaardigheden.

Bovendien is het verloop onder boomerang-medewerkers lager. Deze medewerkers hebben al ervaren dat het gras niet persé groener is bij de buren.

Bij het opnieuw aannemen van medewerkers moet wel extra aandacht besteed worden aan het inwerktraject. Persoonlijke verhoudingen zijn wellicht verstoord of veranderd. Eén van de huidige medewerkers kan zich gepasseerd voelen. Met deze politieke gevoeligheden moet rekening worden gehouden.

Dit artikel over boomerang medewerkers, inclusief link naar een voorbeeld van een succesvolle alumni-groep, is te vinden op het blog HR Observations.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Waarschijnlijk zullen de ex-medewerkers wel bereid zijn om weer (tijdelijk) voor een ex-werkgever aan de slag te gaan. Maar mijn ervaring is, dat zelden een werkgever professioneel genoeg is om over de eigen schaduw te kunnen springen wanneer een werknemer is vertrokken, z?lfs wanneer de werkgever dik in de problemen zit en hulp van de ex-werknemer heel goed zou kunnen gebruiken.

  2. LodiPlanting op

    Wellicht wat laat, maar hoe kijken organisaties nu naar boomerang recruitment wetende dat 22% van de vertrokken werknemers ooit weer wilt terugkeren? Ik heb er een blog over geschreven (maar dat kan/mag ik niet naar linken).