Nederlandse werknemers somberder dan ooit

0

De sfeer onder Nederlandse werknemers verslechtert in hoog tempo. Minder doorgroeimogelijkheden, verdampte bonussen en reorganisaties tasten de medewerkerstevredenheid flink aan.

Tot dit jaar viel de verslechtering van de medewerkerstevredenheid tijdens de economische crisis erg mee. Maar nu dalen de rapportcijfers nu naar het laagste niveau ooit, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het zakenblad Incompany onder 4.445 werknemers van 138 Nederlandse organisaties, uitgevoerd door Motivaction.

‘Crash in vertrouwen’
In één jaar tijd zakken de scores anderhalf keer meer dan de hele daling tussen 2008 en 2012. De enorm verslechterde baanzekerheid speelt daarin een grote rol. Daarnaast wegen de verslechterde doorgroeimogelijkheden en de verdwenen bonussen zwaar, waardoor werknemers veel minder waardering voelen van hun werkgever. ‘We zien dit jaar een crash in het vertrouwen van werknemers. En omdat dat de reorganisatiegolf nog in volle gang is, denk ik niet dat deze situatie in 2014 zal verbeteren’, verwacht René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany.

Reorganisaties
Het aantal organisaties dat in dit onderzoek een onvoldoende scoort, is vervijfvoudigd. Dit jaar krijgen 25 organisaties een cijfer onder de zes, tegenover vijf in 2008 en zes in 2009. Het zijn vooral de bedrijven waarbinnen een reorganisatie woedt die de cijfers zo sterk naar beneden trekken. Sabic, Holland Casino, Nuon, PostNL, gemeente Groningen, Atos, Heineken, Telegraaf Media Groep, Wegener, APG, Imtech, Kennemer Gasthuis, Blokker, BAM en Medisch Spectrum Twente reorganiseren allemaal en behoren ook tot de grootste dalers in deze editie van Incompany 200.

Topwerkgevers
Boven in de ranglijst is het segment met topwerkgevers eveneens flink uitgedund. In 2008 behaalde één op de drie organisaties het rapportcijfer zeven of hoger, nu is dat één op de zes. Toch lukt het de top-3 om boven een zevenenhalf te scoren: Arcadis, Eneco en ASML scoren subliem. Opvallend is ook de geslaagde comeback van oud-winnaar Sogeti en de recordscore voor Shell: zij maken de top 5 compleet.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.