National Vocational Qualification

0

Kort geleden zat ik om de tafel met een vertegenwoordiger van een College voor beroepsopleidingen in het noorden van Engeland, zijn naam was Michael.

We spraken over de National Vocational Qualification (NVQ), in Nederland bekend als EVC. De bedoeling was om onze productiemedewerkers in Newcastle (doelgroep 80 medewerkers) door een Lean Manufacturing programma te halen met als resultaat een formele kwalificatie en een betere motivatie voor de medewerker met een positief effect op de productiviteit als gevolg.

Iedereen zou op acht relevante thema’s worden getraind volgens de World Class Performance-principes en de training zou verspreid over verschillende weken circa veertig uur per persoon in beslag nemen. Nu wil het toeval dat ik in deze fabriek te maken heb met seizoensinvloeden. Het is dus mogelijk voor ons om medewerkers te trainen en in te zetten voor verbetering- en onderhoudsprogramma’s gedurende de wintermaanden. Dit seizoen zou ik best tijd kunnen vrijmaken om het programma te draaien maar wat waren de kosten? Michael legde mij uit dat er normaal gesproken £1.600 per persoon betaald zou moeten worden en de moed zonk mij in schoenen. ‘Maar’ zei hij: ‘wellicht kunnen we wat ‘funding’ (=subsidie) aanboren’. ‘Wat moet ik daarvoor doen?’, was uiteraard mijn volgende vraag. ‘Helemaal niets’, zei Michael. ‘Ik houd u op de hoogte, laat het maar aan ons over.’

Tien dagen later belde Michael mij terug. ‘Ik heb 100 procent funding geregeld voor al uw medewerkers. U hoeft alleen de tijd te investeren.’ Ik was perplex. We hebben de training inmiddels geïmplementeerd en het was een daverend succes. De fabriek draait beter dan ooit tevoren en er lopen tien verbeteringsprojecten die geheel zelfstandig door de medewerkers worden opgevolgd met een besparingspotentieel van circa £100.000 op jaarbasis.
Inmiddels zijn 180 medewerkers getraind en werken we aan het volgende programma voor nog eens 100 medewerkers. Colleges uit diverse regio’s werken met ons samen en regelen alles, de training, de volledige of gedeeltelijke subsidies, het formele papierwerk benodigd voor de kwalificaties, etc. Het enige dat wij moeten doen is de tijd inplannen om te trainen. Een dusdanig pragmatische aanpak heb ik in Nederland nog nooit mogen ervaren.

Wat een heerlijk land is dit toch!

Sjoerd-Jaap Schaaf is Human Resource Director bij een  
  internationaal bedrijf in het Verenigd Koninkrijk.

Naar de Wereld van HR

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.