Nationaal instituut voor de rechten van de mens in oprichting

3

Nederland krijgt een nieuw College voor de rechten van de mens. Het instituut wordt gecombineerd met de al bestaande Commissie gelijke behandeling.

Dit staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad heeft ingestemd. Het instituut geeft uitvoering aan het streven in internationaal verband om in elk land een onafhankelijk instituut voor de rechten van de mens op te richten.

Taken
Met dit nieuwe, onafhankelijke instituut krijgt Nederland een centraal aanspreekpunt voor nationale en internationale organisaties. Doel van het instituut is de rechten van de mens, waaronder het recht op gelijke behandeling, in Nederland te beschermen en de naleving daarvan te bevorderen. Dit kan door gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen, door aanbevelingen te doen en door voorlichting te geven.

De nieuwe organisatie krijgt ook de taak om te oordelen op basis van de gelijkebehandelingswetgeving. Op dit moment wordt dat gedaan door de Commissie gelijke behandeling.

Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State. De nieuwe organisatie gaat van start als de wet is ingegaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Allemaal werkverschaffing voor “over tijd zijnde” gepensioneerde ex-ambtenaren, vakbondslui en uitgerangeerde rechters van linkse signatuur. De CGB zou zowiezo allang opgeheven moeten zijn. Een tijd- en geldverspillend gremium dat de gemeenschap vrijwel niets anders oplevert dan eindeloze leuterrapporten die geen enkele maatschappelijke betekenis hebben. Pseudo juridische haarkloverijen waarbij altijd de kant wordt gekozen van het z.g. zwakkere slachtoffer. En als een klacht niet geloofwaardig kan worden gemaakt dan komen we in het onderzoek wel weer iets anders tegen opdat we toch een zaak hebben. Dat is wat dit soort namaak -organisaties presteren. En dat alles op kosten van de belastingbetaler. En dan nu maar weer een nieuw , jawel,..”.onafhankelijk” instituut bedenken om elkaar aan het werk te houden. waarom kappen we niet gewoon met dat geitenharen sokkengedoe. Kunnen de heren politici/wetgevers niet eens wat nuttigers gaan doen. Bovendien zouden we toch flink gaan bezuinigen? Nou dan ……….!!!

  2. Ik kreeg zojuist nog aanvullende info. De Commissie Gelijke behandeling zegt “zeer verheugd te zijn over de oprichting van dit nieuwe instituut waarin de CGB zal opgaan”. Da’s natuurlijk geen wonder. We praten over een groep van circa 60 mensen/burocraten die er, gezeten op het pluche alles aan zullen doen om hun fijne baantjes, met flinke onkostenvergoedingen, een duur chic kantoor, leuke dienstreizen en gratis vervoer in stand te houden. Sterker nog het kan alleen nog maar leuker worden want dit instituut gaat vele malen groter worden dan het CGB en is internationaal georienteerd. Dus nog leukere reisjes maar nu naar het buitenland. En dat zoals ik al stelde in een periode dat de broekriem fors moet worden aangehaald. Een pure geldverspillingsactie, mogelijk uit eigenbelang, die op de valreep nog even door ons demissionair kabinet is afgetikt. Het is maar dat u het weet…