Naast exit-regeling ook recht op ontslagvergoeding

0

Een werknemer met een exit-regeling in zijn arbeidsovereenkomst, krijgt daarnaast bij de ontbinding ook nog een billijke vergoeding van € 25.000.

 

De situatie

In de arbeidsovereenkomst van een werknemer is een exit- en bonusregeling opgenomen. Als voorschot op de jaarlijkse bonus ontvangt de werknemer maandelijks een bedrag van € 3.500. In mei 2009 doet de werkgever een voorstel voor een nieuwe bonusregeling en een aangepaste exit-regeling. De werknemer gaat niet akkoord met het voorstel voor de exit-regeling. Het voorstel voor de bonusregeling accepteert hij wel, maar met de opmerking dat er nog een target voor 2009 moet worden vastgesteld. De dag na deze mededeling meldt de werknemer zich ziek. Een aantal dagen later meldt hij per brief dat hij geen vertrouwen meer heeft in de samenwerking en doet hij doet een voorstel tot beëindiging van de arbeidsrelatie.

De vordering

De werknemer dient uiteindelijk bij de kantonrechter een verzoek tot ontbinding in en vordert een ontslagvergoeding van ruim € 80.000, gebaseerd op C=2.

Het oordeel

De rechter stelt allereerst vast dat de arbeidsrelatie is verstoord en ontbindt de arbeidsovereenkomst. De vraag is dan of de werknemer naast de exit-regeling ook aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. De rechter kan bij een ontbinding een vergoeding toekennen als hem dat op grond van de omstandigheden billijk voorkomt. Het is dus niet zo dat het bestaan van een exit-regeling een dergelijke ontslagvergoeding per definitie uitsluit. En gezien het gedrag van de werkgever is hier reden voor een billijke vergoeding. De vergoeding is niet bedoeld ter compensatie van toekomstige inkomensschade omdat er al een exit-regeling is. De vergoeding is daarmee een genoegdoening en wordt door de kantonrechter vastgesteld op € 25.000.

LJN BL6027
Kantonrechter Utrecht
Ontbinding en exit-regeling
Eerste aanleg
22 februari 2010

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.