Mondelinge mediation- en beëindigingsovereenkomst ongeldig

2

Na een conflict over de nevenwerkzaamheden van een werknemer vindt mediation plaats en wordt een mediation- en beëindigingsovereenkomst opgesteld. Omdat de afspraken niet schriftelijk zijn vastgelegd, zijn de gemaakte afspraken niet rechtsgeldig.

De situatie

Een 55-jarige medewerker van een re-integratiebedrijf verricht in zijn vrije tijd nevenwerkzaamheden als jobfinder. Hij heeft gemiddeld 1 cliënt per maand. Elk kwartaal houdt hij zijn werkgever per e-mail op de hoogte van wat hij doet. Na een tijdje komt de werkgever er achter dat de medewerker ook een website heeft en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK) De werkgever meent dat de werknemer daarmee in feite een re-itegratiebedrijf is begonnen en eist  dat de medewerker de site meteen uit de lucht haalt en zich uitschrijft bij de KvK.
De werknemer doet dat meteen maar de relatie is wel vertroebelt. Er vindt een mediationtraject plaats waarbij een NMI-overeenkomst en een beëindigingsovereenkomst worden opgesteld maar die worden niet ondertekend. Uiteindelijk keert de werkgever de werknemer een vergoeding uit van € 20.000, zoals mondeling was afgesproken, en verzoekt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

 

De vordering

De werkgever verzoekt om ontbinding zonder toekenning van een aanvullende vergoeding.

 

Het verweer

De werknemer vindt dat hij zich aan de afspraken heeft gehouden, en hij heeft zich met zijn activiteiten verre gehouden van de doelgroep van zijn werkgever. Hij heeft ook meteen voldaan de verzoeken om te stoppen met zijn werkzaamheden, de site stil te leggen en zich uit te schrijven bij de KvK.  Als de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, heeft hij recht op een vergoeding met een correctiefactor van C=2, vindt hij.

 

Het oordeel

De rechter concludeert dat de arbeidsovereenkomst niet met wederzijds goedvinden is geëindigd omdat er geen schriftelijke, ondertekende mediation- en beëindigingsovereenkomst zijn. De standaard NMI-overeenkomst bevat de bepaling dat afspraken die tijdens de mediation zijn gemaakt alleen bindend zijn als ze zijn vastgelegd en ondertekend en als uitdrukkelijk is overeengekomen dat de afspraken ook blijven bestaan als de mediation niet tot overeenstemming leidt.

 

Voldoende transparant

De rechter overweegt verder dat de werkgever zijn stellingen niet voldoende heeft onderbouwd. Er is geen concreet bewijs dat de medewerker zich ook op de doelgroep van de werkgever heeft gericht. De rechter beoordeelt de nevenwerkzaamheden van de medewerker met 24 cliënten in bijna 2,5 jaar als incidenteel en niet structureel.
De werknemer had natuurlijk wel de inschrijving bij de KvK en de lancering van de website moeten melden bij de werkgever maar de werkgever heeft daarbij volgens de rechter over het hoofd gezien dat het hebben van een website en een inschrijving bij de KvK nog niets zeggen over de daadwerkelijke omvang van de werkzaamheden. De rechter concludeert dat de werkgever onzorgvuldig heeft gehandeld, ook door de mededelingen die zijn gedaan aan de collega’s en acht een vergoeding op zijn plaats van bijna € 50.000, gebaseerd op C=1,5.

 

LJN BP6964
Kantonrechter Arnhem
Nevenwerkzaamheden, geldigheid mondelinge overeenkomst
Eerste aanleg
17 februari 2011

Door mr. Ingrid Kooijman »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Stephan Schilperoort op

  Beste Astrid,

  De vernieuwde website ziet er netjes en professioneel uit. Erg overzichtelijk.

  Wat ik persoonlijk een gemis vind, is dat ik geen notificaties van nieuwe vraagstukken of reacties hierop meer via de mail ontvang. Dit zorgt er in mijn geval voor dat ik minder regelmatig jullie website raadpleeg.

  Mvg,

  Stephan

 2. Astrid Slootweg op

  Beste Stephan,
  Dank voor je antwoord! We gaan dit zeker meenemen in onze evaluatie van de nieuwe website.

  Vriendelijke groet,
  Astrid