Moet werkgever scholing aanbieden bij naderend ontslag?

0

Als tijdens een dienstverband geen scholing is aangeboden en de werknemer er ook niet om heeft gevraagd, is dat een neutrale factor bij ontslag. Maar met het ontslag van een werknemer met een slechte arbeidsmarktpositie in zicht moet de werkgever wel meer aanbieden dan alleen wat tijd om een andere baan te zoeken.

De situatie
Een logistiek medewerker is, met een kleine onderbreking van 7 maanden, sinds 1988 in dienst. Als het slecht gaat met het bedrijf, komt er een reorganisatie. De logistiek medewerker is een van de zeven werknemers voor wie de werkgever een ontslagvergunning aanvraagt. De werknemer wordt vrijgesteld van werk om ander werk te zoeken en wordt uiteindelijk per 1 december 2010 ontslagen met toestemming van het UWV. Hij is dan 59 jaar.

De vordering bij de kantonrechter
De werknemer doet bij de rechter een beroep op de kennelijke onredelijkheid van zijn ontslag en vraagt de rechter de arbeidsovereenkomst te herstellen of hem een schadevergoeding toe te kennen.

Het oordeel van de kantonrechter
De kantonrechter vindt dat de bedrijfseconomische reden voor het inkrimpen van het personeelsbestand door het bedrijf voldoende is aangetoond maar oordeelt ook dat het ontslag van deze werknemer kennelijk onredelijk is op grond van het gevolgencriterium. De werknemer krijgt een schadevergoeding van 17.000 euro.

In hoger beroep
De werkgever is het niet eens met de uitspraak van de kantonrechter en gaat in hoger beroep. Het hof overweegt dat voorafgaand aan de reorganisatie het bedrijf de werknemer geen scholing heeft aangeboden en dat de werknemer daar ook niet om gevraagd heeft. Dat maakt de ‘niet-scholing tot een neutrale omstandigheid’, aldus het hof. Maar op het moment dat de werkgever besloot een beëindigingstraject in te zetten, had hij zich moeten realiseren dat de werknemer weinig kansen had op de arbeidsmarkt. De werkgever had toen op zijn minst de mogelijkheid van scholing moeten bespreken en samen met de werknemer moeten onderzoeken hoe zijn arbeidsmarktpositie kon worden verbeterd. Het hof bekrachtigt het vonnis van de kantonrechter.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:GHSHE:2013:6339
Datum uitspraak: 24 december 2013

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.