Blog: ‘Mintzberg: America is losing it’

0

Henry Mintzberg was deze week in Nederland. Een echte autoriteit op het gebied van management. Wie heeft er nu niet zijn organisatievormen bestudeerd? Leuk aan hem vind ik dat hij heel simpel en eenvoudig spreekt. Voor mij een verademing na al die opgeklopte verhalen over strategie en management. Ook ziet hij er anders uit dan je misschien zou verwachten. Hij is klein, kaal en wars van uiterlijk vertoon.

Professor Mintzberg was in Nederland voor een workshop over management development. Hij vertelde dat hij in Helmond heeft gewoond als uitwisselingstudent. Hij wilde er weinig over kwijt, behalve dat hij zich altijd afvroeg hoe Amsterdam er uit zag.

Geven andere goeroes nooit hun mening over politiek? Henry Mintzberg laat duidelijk zijn progressieve signatuur blijken. Zo geeft hij flink af op de bonuscultuur in de VS. ‘ America is losing it’ . Hij had gelezen dat er in Nederland ophef was ontstaan over een bonus van € 1 miljoen bij een verzekeringsmaatschappij. Dat vond hij helemaal geweldig aan Nederland. In Amerika zouden ze  het niet eens in de gaten hebben als er een miljoen bij hun rekening was geschreven. Dat was echt peanuts voor de topmannen. En juist daarom gaat de hele Amerikaanse economie kapot aan die verziekte bonusstructuur, zegt Mintzberg.

‘ I’ m not a Human Resource’
Ik heb professor Mintzberg eerder gezien. Na het winnen bij de HR Awards ben ik naar Montreal gereisd voor het World HR Congres. Daar deed Mintzberg controversiële uitspraken over HR. Hij vindt het vreselijk dat mensen worden gezien als hulpbronnen (resources). Resources worden uitgeput, weggegooid en weer vervangen als ze op zijn. Wat voor een mensbeeld is dat? Dus alsjeblieft noem je zelf geen Human Rescoures maar gewoon personeelszaken. Zijn mooiste uistpraak: I’ m not a Human Resource, I’ m a human being’ .

Dit keer vertelde Mintzberg vooral over Management Development. We leren het meeste door ervaringen. Klinkt als een open deur. Maar de praktijk is anders. Meestal gaat een high potential een weekje naar een dure cursus en leert over mooie managementtheorieën. Dan komt hij terug en dan zeggen zijn collega’ s. ‘ Fijn dat je een leuke week hebt gehad met lekker eten, maar gaan we nu weer aan het werk? En al die mooie inzichten verdwijnen in de prukkelbak. Mintzberg pleit voor action reflecting. Dus je handelen overdenken en anders handelen in de toekomst. Voordat mensen naar een management opleiding gaan moet je eerst een impactteam creëren binnen je eigen bedrijf. Dit team is ook verantwoordelijk voor jouw leerproces. Samen verder leren dus.

Onzekerheid
Ook is Henry Mintzberg kritisch over de mythevorming van leiderschap. De tijd is aangebroken voor ‘ engaged management’ . Een goede manager kan omgaan met onzekerheden en stelt vooral de goede vragen aan medewerkers.

Zelf neem ik dit weer mee naar de praktijk. Ik ben projectleider van de kweekvijver Pluryn. Een MD-programma voor toekomstige leidinggevenden. Ervaringsleren is al de rode draad in het programma. Je leert het vak van managen vooral in de praktijk, waarbij de organisatie een lerend platform is. Alleen hoe zorg je ervoor dat niet alleen de trainee leert? Hoe betrek je medewerkers erbij? Want als je iets wilt veranderen in een organisatie, dan moet je een veel bredere groep medewerkers bereiken… Toch nog eens verder over doordenken.

Lieke Lange is HR Projectleider bij Pluryn. In 2009 won ze de HR Awards vanwege haar ‘vernieuwende kijk op HRM’. 

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.