Mindfulness verandert letterlijk je brein

4

Voorzichtig wordt er binnen steeds meer organisaties gesproken over mindfulness en verdwijnen vooroordelen als zweverig en bestemd voor geitenwollensokkendragers .

Wetenschappelijk bewijs
Nu zijn er zelfs harde wetenschappelijke feiten die het nut van mindfulness ondersteunen. Recent onderzoek levert bewijs dat mindfulness zorgt voor veranderingen in het brein. De veranderingen zijn zodanig dat iedereen die werkt in een complexe omgeving daarvan af moet weten, aldus de wetenschappers Congleton, Lazar en Hölzel.

Grijze stof
Eerder onderzoek wees al uit dat door mindfulness de grijze stof, de stof die verantwoordelijk is voor het verwerken van informatie, in de hersenen toeneemt. Afgelopen jaar analyseerden de University of British Columbia en de Chemnitz University of Technology de data van 20 studies om te bepalen welke specifieke delen van het brein beïnvloed worden. Het blijkt dat 8 verschillende gebieden beïnvloed worden, waarvan Congleton, Lazar en Hölzel er twee bespreken omdat zij belangrijk zijn voor business professionals.

Zelfregulering
De eerste is de anterior cingulate cortex (ACC), een structuur diep gelegen in het voorhoofd, achter de frontale kwab van de hersenen. De ACC wordt geassocieerd met zelfregulering, de vaardigheid om doelgericht aandacht te geven en gedrag toe te passen en het onderdrukken van ongewenst en ongepast gedrag. Mensen die mediteren presteren zeer goed bij het tests op het gebied van zelfregulering en kunnen veel beter weerstand bieden aan allerlei afleidingen. Dit zorgt weer voor een betere besluitvorming. Wetenschappers wijzen op het belang van de ACC in het licht van onzekere en snel veranderende omstandigheden.

Stress
Ook in de hippocampus neemt de grijze stof toe door mindfulness. De hippocampus wordt bedekt door receptoren van het stresshormoon cortisol. Diverse studies wijzen uit dat de hippocampus beschadigd raakt door chronische stress. Dit hersengebied is van belang bij veerkracht. Een andere belangrijke vaardigheid in de huidige veeleisende, zakelijke wereld.

Must have
Mindfulness, zo benadrukken de wetenschappers, moet niet langer als “nice-to-have” voor medewerkers en managers beschouwd worden. Het is een “must-have”:  een manier om het brein gezond te houden, om zelfregulering te ondersteunen, om effectief beslissingen te kunnen nemen en om stress te beperken.

Bron:HBR
Lees ook:
Mindfulness op de werkvloer: even een time-out in de vergaderruimte

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Voordat mindfulness breed wordt ingevoerd, zal er eerst benoemd moeten worden wat er mee bedoeld wordt: gaat het om bewust omgaan met gedachten (en emoties) of is het onderdeel van een bepaald esoterisch/metafysisch gedachtengoed? Zodra dit laatste een rol gaat spelen, zal mindfulness voor veel mensen toch een stap te ver zijn, omdat ze geen behoefte hebben aan dat gedachtengoed of mindfulness een plek willen geven in hun eigen religieuze of spiritule beleving.

  En aangezien mindfulness vooral een techniek (of set van technieken) is, is het niet nodig om een religieuze of spirituele lading mee te geven aan/in de cursussen. Ik vind het dan ook jammer dat in bovenstaand artikel het begrip ‘mediteren’ wordt gebruikt, dat trekt het toch al weer in het spirituele.

 2. Dorine Nederhof op

  Eens. Ik adviseer de term ontspanning te gebruiken en ook niet te spreken over het bewust omgaan met gedachten. Daar zit een kantoormedewerker of fabrieks- niet op te wachten. De werkgever zou per dag een half uur in kunnen plannen voor de medewerkers om begeleide ontspanningsoefeningen te doen. Bij dagelijkse herhaling zal een medewerker vanzelf ervaren dat hij in een meer ontspannen houding/gevoel zijn werk kan doen. Dit voorkomt niet alleen veel stress maar zorgt ook voor meer tolerantie naar collega’s. Ik besef dat dit voor de werkgever kostbaar is maar ik vermoed dat deze kosten dubbel en dwars worden ingehaald door de verhoogde arbeidsproductiviteit.

 3. Jan Thiermann op

  Leuk zo’n artikel over mindfulness, maar begin eerst eens met uitleggen wat het is….

 4. Marieke Hustinx op

  Er is ook neurologisch onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat mindfulness een negatief effect heeft op de creativiteit, doordat als gevolg van het beoefenen van mindfulness "mind wandering" minder wordt. Tijdens mind wandering ontstaan de meeste creatieve ideeën.