Minder rechters in opleiding

0

Door de aanstaande bezuinigingen in de rechtspraak daalt het aantal rechters in opleiding.

Dat blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Een woordvoerder bevestigde dinsdag een bericht daarover in Het Financieele Dagblad

Bij de opleiding voor juristen met een ruime werkervaring (rio) zijn dit jaar slechts tien plekken beschikbaar gekomen. Vorig jaar waren het 65 en de jaren ervoor 95. Ook de rechtersopleiding voor recent afgestudeerden (raio) krimpt. Vanaf volgend jaar is er nog maar één klas met 25 studenten. Nu zijn het er twee per jaar met ongeveer 30 elk.

Rechtbanken zijn bang dat minder mensen naar de rechter stappen door de verhoging van de proceskosten. Ook de herziening van de gerechtelijke kaart van Nederland speelt een rol. Kosten stijgen mogelijk door een verkleining van het aantal arrondissementen en ressorten.

,,We maken pas op de plaats en willen kijken hoe dit uitpakt voordat meer rechters in opleiding komen’’, aldus de woordvoerder.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.