Mentorprogramma’s zijn effectief, maar kan iemand het ook bewijzen?

0

Klopt het onderbuikgevoel?

Mentorprogramma’s zijn een relatief goedkope oplossing voor het verhogen van de productiviteit, het behouden van personeel en het leren van vaardigheden. Ruim 80% van de organisaties die van mentorprogramma’s gebruikmaken, zegt dat ze effectief zijn.

Echter, ruim de helft van de organisaties meet de effectiviteit helemaal niet of weet niet hoe het te meten.

Toch kan het succes van een mentorprogramma bepaald worden aan de hand van een aantal variabelen:

  1. Het meten van de tevredenheid van de deelnemers. Zijn ze tevreden over het programma en de behaalde resultaten? Bevelen ze het programma aan anderen aan?
  2. Het vergelijken van verloopcijfers van de deelnemers aan een mentorprogramma met de groep medewerkers die niet aan het programma heeft deelgenomen.
  3. Het vergelijken van de tijd dat een, in een nieuwe functie startende, medewerker volledig operationeel. Mentoring zou sneller tot taakvolwassenheid moeten leiden.
  4. Het meten van medewerkersbetrokkenheid. Regelmatig wordt mentoring aangeboden aan medewerkers met een lage betrokkenheid of met een gebrek aan carrièremogelijkheden. Het vergelijken van de betrokkenheid of de ontwikkeling van de betrokkenheid tussen deelnemers en niet deelnemers zou de impact van het programma moeten aantonen.

Lees het artikel >>

Meer mediascan >>

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.