Meer werknemers met twee banen

1

Een groeiende groep Nederlanders houdt er niet één baan op na, maar twee. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er vorig jaar 467.000 werknemers waren met twee banen.

Het aantal werknemers met twee banen is de laatste jaren geleidelijk opgelopen. Afgelopen jaar was dit 7,6 procent van alle werknemers. Tien jaar terug was dat aandeel nog 5,5 procent.

Ongeveer twee derde combineert twee banen als werknemer. Het gaat hierbij met name om vrouwen. De sterkste toename deed zich niettemin voor bij personen die een hoofdbaan als werknemer in loondienst combineren met werk als zelfstandige.

Jongeren hebben relatief vaak twee banen, aldus het statistiekbureau. Van de 15- tot 25-jarige werknemers die ten minste 12 uur per week werken, heeft inmiddels ruim 13 procent twee banen. Bij de overige leeftijdsgroepen ligt dat aandeel tussen de 6 en ruim 7 procent.

Reden voor tweede baan

Uit eerdere cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2013, uitgevoerd door TNO en het CBS, blijkt dat een deel van beroepsbevolking (21 %) gedwongen een tweede baan heeft om financieel rond te komen. Dit zal de komende jaren nog verder toenemen, zegt Luc Dorenbosch, job crafting onderzoeker bij TNO.

‘Met het aantrekken van de economie en de arbeidsmarkt gaan niet precies dezelfde banen terugkomen. Fulltime banen worden uitgekleed tot parttime banen, dus mensen worden gedwongen om banen te sprokkelen,’ aldus Dorenbosch.

Daar staat tegenover dat een aanzienlijk deel van beroepsbevolking een dubbele baan neemt om hele andere redenen. Bijvoorbeeld voor de afwisseling (25%) of om zich verder te ontwikkelen (16%).

Lees ook: ‘Laat werknemers eigen duurzame inzetbaarheid regelen’

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. Bram Verstraten op

    Vindt het niet gek dat steeds meer mensen een tweede baan nodig hebben om rond te komen. Als je ziet wat de politiek van ons ‘steelt’ dan ben je bijna genoodzaakt om iets in het zwart er bij te doen. Als je een leuke verhoging krijgt van je baas en je komt boven een bepaald bedrag dan breng je 52 % naar de belastingdieven en wat doen ze er mee?
    Onnodige legervoertuigen en vliegtuigen, Europa, ontwikkelingshulp en nog meer van die onzin om nog maar niet te spreken van alle buitenlanders die door ons ontwikkelingsbijdrage uit eigen land verjaagt worden omdat er wapens voor zijn gekocht. Ga toch eens nadenken Den Haag, gebruik je boerenverstand eens een keer aub !