Medewerkerspanel zorgt voor verbondenheid

0

Organisaties zijn in de afgelopen jaren sterk veranderd. Denk bijvoorbeeld aan het nieuwe werken medewerkers werken vaker vanuit huis en op hun eigen moment. Daarom is het voor organisaties niet alleen cruciaal om te luisteren naar hun klanten, maar ook naar hun eigen medewerkers. Een medewerkerspanel is een goede manier.

De verwachtingen die medewerkers van hun werkgever hebben veranderden mee. Medewerkers zijn gewend continu feedback te geven en verwachten ook dat daar snel op wordt gereageerd. De meeste organisaties sturen medewerkers nu elk jaar vragenlijsten rond met tot wel honderd vragen. Dat is ongericht, tijdrovend en niet actueel. Een medewerkerspanel biedt een organisatie de kans om kort een aantal gerichte vragen voor te leggen aan een deel van het personeelsbestand over onderwerpen die op dat moment spelen, bijvoorbeeld een reorganisatie of verhuizing.

De meerderheid van de werkzame panelleden tot 50 jaar (51 procent) ziet een medewerkerspanel als beter instrument dan een ‘klassiek’ medewerkersonderzoek. Dat sluit beter aan bij de belevingswereld van medewerkers, zegt Daan van Exel, HR-consultant bij MWM2.  ‘Vroeger waren er periodes van jaren van relatieve rust in organisaties. Dat is niet meer zo. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Jaarlijks of elke twee jaar meten is daarom niet meer voldoende.’

Een medewerkerspanel geeft niet alleen inzicht, het is ook een platform voor co-creatie van beleid en productontwikkeling. Bijkomend effect van het laten ‘meedenken’ van medewerkers is dat ze ook veel meer achter het nieuwe beleid staan, zegt Van Exel. ‘Inspraak, het gevoel te worden gehoord geeft een gevoel van verbondenheid met de organisatie.’

Medewerkers die al ervaring hebben met een panel zijn daar ook enthousiast over, zo blijkt. Bijna de helft van de werkende klantpanelleden tussen de 35 en 50 zou ook graag deel willen zijn van een medewerkerspanel. Dat geldt met name voor jonge werknemers.

Bron: MWM2

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.