Medewerkers op de eerste plaats

1

Medewerkers horen steeds dat ze de belangrijkste productiefactor van een organisatie zijn, maar merken daar in praktijk weinig van.

Een video-interview met Vineet Nayar, auteur van het boek Employees First, Customers Second: Turning Conventional Management Upside Down.

Het boek moet de scepsis van medewerkers wegnemen. Zij horen immers steeds dat zij de belangrijkste productiefactor zijn van een onderneming, maar merken daar in praktijk weinig van.
Door medewerkers echt op de eerste plaats te zetten en het management daarop af te rekenen, creëer je meerwaarde. Uiteindelijk is het ook in het belang van de klant dat medewerkers tevreden zijn en hun werk met plezier en kennis van zaken doen.

Vineet Nayar past het principe ‘medewerkers op de eerste plaats’ zelf toe in zijn bedrijf. Het vergt een radicaal andere denkwijze van managers en afdelingen. Ook stafafdelingen zijn ondergeschikt aan het belang van de individuele medewerker. Vineet Nayar is CEO van een onderneming met 54.000 medewerkers. Hij wordt door middel van 360 graden feedback beoordeelt. Via internet is deze feedback voor iedere werknemer inzichtelijk. Datzelfde geldt voor zijn managers.

Leiders moeten over visionair leiderschap beschikken om het beste in medewerkers naar boven te halen. Zij moeten open en authentiek zijn en die cultuur binnen de gehele organisatie bevorderen. Uiteindelijk draait het om wederzijds vertrouwen. Medewerkers moeten gestimuleerd en uitgedaagd worden om met passie hun werk te doen. Dat is waar generatie Y om vraagt.

Waar moet een organisatie rekening mee houden bij het implementeren van deze ideeën? Managers moeten er niet vanuit gaan dat ze alle antwoorden hebben. Ze moeten zich realiseren dat er slimmere mensen zijn dan zij. Erin geloven dat toekomstige antwoorden niet van managers komen, maar uit de organisatie. Directie en management moeten openstaan voor feedback en kritiek en daar daadwerkelijk iets mee doen.
Inerte organisaties, niet innovatieve organisatie, organisaties die geen duidelijke marktleider zijn, zullen hun organisatie radicaal moeten veranderen. Het is nu tijd om medewerkers op de eerste plaats te zetten…

Bekijk de video Put Your Employees First (8 minuten).

 

 

 

 

 

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Allemaal leuk en aardig maar in de praktijk volkomen onzin. De gewone medewerker is overal de enorme pispaal en managers geven nooit hun riante positie zonder strijd prijs. Tijd voor strijd dus en niet zon beetje ook.