Medewerkers meten zichzelf

0

Medewerkers kunnen gezonder en productiever worden als zij hun activiteiten meten.

James Wilson claimt dat medewerkers hun functie beter kunnen vervullen als zij precies weten hoe ze hun dag doorbrengen. En de nieuwste technologieën maken dit mogelijk. Allerlei software en gadgets kunnen gegevens verzamelen, analyseren en verbeteringen voorstellen.

Wilson waarschuwt wel dat organisaties medewerkers niet moeten dwingen. Organisaties kunnen hun medewerkers wel aanmoedigen. Zeker als de positieve gevolgen voor gezondheid en welzijn worden benadrukt. Medewerkers moeten de ruimte krijgen om zelf te experimenteren en in hun eigen tempo gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn. Organisaties moeten benadrukken dat privacy gerespecteerd wordt.

Wilson beschrijft drie soorten auto-analytics die steeds populairder worden onder medewerkers.

Computertijd bijhouden

Medewerkers doen dat zelf met behulp van tools om te voorkomen dat ze een ‘Big brother is watching you-gevoel’ krijgen.

De software analyseert hoe je je computer gebruikt. Hoe lang heb je een bepaalde pagina open staan? Hoe lang doe je niets op de computer? Hoe vaak wissel je van venster? De software geeft dit in grafieken weer, zodat je kunt zien waar je je tijd aan spendeert. Vervolgens kun je alerts instellen om te voorkomen dat je bepaalde handelingen doet of dat je te lang met een bepaalde handeling bezig bent. Wilson geeft het voorbeeld van een medewerker die constateerde dat hij veel productiever was als hij iedere 20 minuten van taak wisselde. Een andere medewerker dacht dat hij teveel tijd spendeerde aan chatten, maar bleek juist productiever als hij meer met collega’s en klanten online converseerde.

Gedachten verzamelen

Het vastleggen van computergedrag is één, maar de mentale prestaties meten en verbeteren is een volgende stap.Medewerkers kunnen speciaal ontwikkelde games spelen tijdens werktijd die onder andere helpen het geheugen te verbeteren en de denksnelheid te bevorderen. Het verschil met ‘normale’ games is de tracking. De games houden scores bij en vergelijken deze met eerdere prestaties. Op basis daarvan wordt bepaald welke vaardigheid, zoals bijvoorbeeld het onthouden van zaken, verbeterd moet worden.

Een ander voorbeeld is cognitieve mapping software. Als je een idee hebt kun je dit intypen en bij gerelateerde ideeën plaatsen door gebruik te maken van een visuele kaart waarin ideeën geclusterd worden. Hieraan kunnen foto’s, links van websites en notities gehangen worden. Op deze wijze kunnen ideeën en gedachten vastgelegd worden waar een medewerker uit kan putten of op kan voortbouwen.

Fysiek

Op dit gebied is al heel veel verkrijgbaar. Zo kunnen medewerkers een polsband dragen die kwantiteit en kwaliteit van slaap vastlegt. Een analyse van de data kan aantonen wat het effect van slaap is op het functioneren. 

Ook is het mogelijk gedurende de dag te meten hoe het lichaam ‘werkt’, bijvoorbeeld door naar de hartslag te ijken. Zo kun je te weten komen welke situaties voor de meeste stress zorgen. Het programma kan suggesties doen, zoals ademhalingsoefeningen, om onrust en stress te verminderen.

Willen organisaties hun medewerkers aanmoedigen om van de technologieën gebruik te maken, dan zullen ze zeer duidelijk moeten maken dat privacy van medewerkers gerespecteerd wordt en dat gegevens niet tegen medewerkers gebruikt zullen worden.

Meer over deze analysemogelijkheden, inclusief voorbeelden van leveranciers, is te vinden op de site van The Wall Street Journal.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.