Medewerkers gaan weg door slechte én goede managers

0

Een populaire uitspraak om verloop te duiden is ‘ mensen verlaten hun manager, niet hun bedrijf’ , waarmee gesuggereerd wordt dat slechte managers aan de basis van verloop staan.

Echter, recent onderzoek van Sumita Raghuram en Ravi Gajendran, alsmede een aantal andere studies over leiderschap, tonen aan dat medewerkers zowel goede als slechte managers in vrijwel gelijke mate verlaten. Hoe komt dat? Raghuram en Gajendran zochten het uit.

Ze legden 700 medewerkers van een IT-bedrijf een vragenlijst voor over hun manager, met daarin stellingen als ‘Ik weet waaraan ik toe ben met mijn manager’ en ‘Mijn manager gebruikt zijn macht om mijn werkgerelateerde problemen op te lossen’. Op basis van de uitkomsten kon bepaald worden wat de kwaliteit van het management is.

Na 18 maanden werd gekeken welke respondenten ondertussen het bedrijf verlaten hadden. Dat bleken er 128 te zijn. Zij werden geïnterviewd om uit te vinden waarom zij weg waren gegaan en of hun mening ten aanzien van hun vroegere werkgever en manager was veranderd.

Het bleek dat goed management het verloop niet beperkte. Goede managers moedigen hun medewerkers aan om uitdagende opdrachten met meer verantwoordelijkheid op te pakken. Hierdoor worden ze aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt. Ze gaan dan weg om elders een beter betaalde baan aan te nemen met meer verantwoordelijkheid.

Voor de voormalige werkgever is er toch goed nieuws als medewerkers ondanks een goede manager weg zijn gegaan. Deze ‘happy quitters’ zijn zeer positief over hun voormalige werkgever. Ze bevelen de onderneming bij anderen aan en zijn potentiële boomerang-medewerker. Goed management is dus een middel voor het opbouwen van goodwill bij medewerkers, die als alumni een belangrijke bron van informatie en zakelijke kansen zijn.

Medewerkers worden echter alleen happy quitters als zij voelen dat het hun manager spijt dat ze weggaan. Ze waarderen het als hun manager hen probeert te behouden door bijvoorbeeld een tegenbod te doen.

De drie belangrijkste implicaties voor managers en organisaties volgens het onderzoek:

  • Management voorkomt verloop niet. Hoewel goed management vele voordelen heeft, voorkomt het verloop niet. Medewerkers met goede managers krijgen juist betere externe carrièremogelijkheden.
  • Goede managers bouwen aan sterke alumni-banden. Organisaties hebben grote aantallen alumni. Het opbouwen van een band met deze alumni kan zeer profijtelijk zijn. Goede managers zorgen voor loyale alumni.
  • Off-boarding is erg belangrijk. Om optimaal te profiteren van alumni is een goed offboarding-beleid noodzakelijk. Medewerkers moeten zich gewaardeerd en waardevol voelen, ook al gaan zij wegBron: HBR.org
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.