Máxima opent project voor werkloze vrouwen

1

Veel werkloze, laagopgeleide vrouwen willen graag aan de slag maar weten niet goed hoe ze dat moeten aanpakken. De tafel van één moet daar verandering in brengen.

Prinses Máxima woonde dinsdag de opening bij van dit landelijke project, een initiatief van Women Inc.

De tafel van één bestaat uit een serie gesprekken met andere vrouwen en een buddy. ,,Doordat je je verhaal doet en naar elkaar luistert, kom je erachter wat je eigen krachten zijn en wat je bezighoudt’’, aldus een woordvoerster van Women Inc., de organisatie die zich inzet voor de belangen van vrouwen. Deze methode moet de komende jaren tienduizenden vrouwen inspireren en motiveren om een baan of opleiding te vinden, is het streven.

Uit onderzoek van het ministerie van OCW, directie emancipatie, blijkt dat er in Nederland een miljoen laagopgeleide vrouwen zijn zonder eigen inkomen. Volgens Jannet Vaessen, algemeen directeur van Women Inc. zijn veel vrouwen niet in staat hun eigen broek op te houden als ze er alleen voor komen te staan. ,,In 2011 liep een op de drie huwelijken al stuk, in 2012 worden nog meer scheidingen verwacht. Ook de armoede loopt op en treft vooral vrouwen.’’

Dat is dan ook de reden dat de tafel van één ze bewust moet maken van het belang van economische zelfstandigheid. Volgens programmadirecteur Alet Klarenbeek blijkt de grootste stap het hardop uitspreken van wat de vrouwen willen. ,,Wij bevestigen hen daarin en zeggen: ga het doen.” De zelfredzaamheid is volgens haar vervolgens groter dan gedacht. ,,En wie wel hulp nodig heeft, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek, krijgt dat.”

Het project komt tot stand in samenwerking met het ministerie van OCW, gemeenten en lokale organisaties. De tafelgesprekken beginnen dit jaar in tien gemeenten, waaronder Delft, Enschede, Almere, Haarlem en Groningen. Inmiddels hebben al 22 gemeenten zich aangemeld. Uiteindelijk moet de tafel van één zich als het aan de initiatiefnemers ligt ,,als een olievlek’’ uitbreiden over de rest van het land.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Anita Peeters op

    Helemaal top dit initiatief! Mochten jullie iets dergelijks in Eindhoven gaan starten, dan mogen jullie mij benaderen om als buddy te fungeren.