Management en HR ontmoeten elkaar in het midden

0

Twee succesvolle voorbeelden van HR als business partner.

De discussie over de toegevoegde waarde van HR blijft oplaaien. De afgelopen maanden passeerden reeds diverse artikelen van deze strekking op deze plek. HR wordt als ‘noodzakelijk kwaad’ gezien en de toegevoegde waarde van de functie als gering. Steeds wordt benadrukt dat HR meer business partner moet worden om van dit beeld af te komen. Minder bezig zijn met administratieve zaken en meer met het bijdragen aan het slagen van de strategie van de organisatie. 

Maar het blijven een beetje holle woorden. Wat is nou precies een business partner. Hoe moet HR gestalte geven aan deze rol? In een artikel op het blog HRmarketer.com worden twee voorbeelden aangehaald die invulling geven aan het begrip business partner:

1.      Ten eerste wordt het Franse FAVI aangehaald. Deze fabrikant van auto-onderdelen heeft het traditionele model met business units en staven overboord gegooid. De CEO heeft 20 teams samengesteld die op de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de eigen klanten. Maar zij regelen ook allemaal hun eigen HR, inkoop en productontwikkeling. HR is hiermee rechtstreeks geïntegreerd in de business.

2.      Best Buy, een elektronicawarenhuis met wereldwijd 180.000 medewerkers, geeft HR de vrijheid om arbeidsvoorwaarden en roosters aan de passen aan individuele medewerkers. Voor iedere individuele medewerker wordt dus een passend, op maat gemaakt, pakket samengesteld. Iedere werknemer wordt als ‘zijn of haar eigen onderneming’ gezien. Uiteraard stelt dit nogal wat eisen aan de HR-afdeling. Maar de relevantie van de HR-afdeling voor de organisatie en haar medewerkers neemt enorm toe.

In beide voorbeelden wordt HR een ‘profit center’, mede verantwoordelijk voor het vormgeven en implementeren van de strategie. En de klant, die profiteert!

Meer mediacan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.