Maak hackers van medewerkers voor meer innovatie

0

Innovatie is een kwestie van stap voor stap verbeteren. Hacken biedt daarvoor de blauwdruk.

Jason Lauritsen vertelt in deze video, opgenomen tijdens de HR Reinvention conferentie in Omaha, over het stimuleren van innovatie.

Innovatie is volgens hem niet het product van een genius of een hyper creatief team, dat idee na idee spuit. We zijn gaan geloven dat innovatie een kwestie is van ‘out of the box denken’. Dat is een misvatting. Volgens Lauritsen bevind het meest innovatieve vermogen zich juist precies in het midden van die ‘box’, daar waar het dagelijkse werk plaatsvindt. 

Innovatie is een kwestie van steeds kleine verbeteringen en veranderingen, die op den duur gezamenlijk tot een grote doorbraak leiden.

HR zou het als haar taak moeten zien die innovatieve vermogens naar boven te halen, te stimuleren. Zij moet het denken over innovatie veranderen. De manier waarop hackers werken zou als blauwdruk kunnen dienen. Het draait bij hacken om het stapje voor stapje opereren.

Definitie van een hacker: een hacker is een persoon die de details van een programmeerbaar systeem kent. Hackers brengen kleine wijzigingen in het systeem aan om de mogelijkheden van dat systeem te vergroten.

Het leuke aan hacken is volgens Lauritsen dat er geen specifieke opleiding voor nodig is of een speciale training. Alleen een nieuwsgierige aard, de wil om te experimenteren en het lef om nieuwe dingen uit te proberen zijn vereiste karaktereigenschappen.

Hacken is simpel. Je start met een systeem en stelt jezelf de vraag of het ‘fantastisch’ (awesome) is. Als het dat is, laat het dan met rust. Is het systeem niet fantastisch, vraag je dan af hoe het beter kan. Ontleed het systeem tot haar kleinste elementen. Neem een van deze elementen en wijzig deze.  Implementeer deze wijziging en kijk wat er gebeurt. Is het resultaat negatief, draai dan de wijziging terug. Is het positief, hou dan de wijziging en wijzig een volgend element.

Hacken is een goede werkwijze voor HR. Het is simpel en als er fouten worden gemaakt, zijn deze niet desastreus. En iedereen kan het – met enige instructie – doen.

Lauritsen geeft een voorbeeld van een hack. Vergaderingen zijn meestal niet fantastisch. Vergaderingen zijn meestal verschrikkelijk. Veel vergaderingen zijn te lang en daarmee extra verschrikkelijk. Door dus een vergadering korter te maken verbetert de situatie. Vervolgens kun je alle elementen van een vergadering gaan bekijken, zoals de structuur, de ruimte, de verschillende rollen, de belichting, het tijdstip, de aanwezigen, de temperatuur, de voorzitter, de verlichting, de voorbereiding, de agenda, technologie, besluitvorming en vergaderregels. Hier start de ‘magie’ van hacking. We denken immers gewoonlijk aan het systeem als geheel, niet aan de afzonderlijke elementen.

Om een vergadering korter te maken kun je een basisregel afspreken: als je niet 1 minuut voor aanvang van de vergadering aanwezig kunt zijn, kom je niet. Geen late binnenkomers. Geen uitzonderingen. Of spreek af dat geen enkele update langer dan drie minuten mag duren.

Door al deze kleine stapjes, deze kleine veranderingen, raken mensen geïnspireerd en krijgen ze meer ideeën, die ze weer gaan delen met anderen. Daardoor ontstaat een innovatieve grondhouding binnen de organisatie.

Bouw aan een personeelsbestand van hackers. Hoe meer mensen met innovatie bezig zijn, hoe groter de kans dat er ook daadwerkelijk iets innovatiefs uit komt.

Deze 5-minuten presentatie over innoveren door te hacken is hier te zien op YouTube.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.