Leiden zonder woorden

0

Zeven manieren om te leiden zonder woorden te gebruiken.

Er wordt veel geschreven over de woorden die leiders moeten gebruiken om effectief te zijn. Maar non-verbale communicatie en het alledaagse gedrag van een leider zijn minstens net zo belangrijk. Deze gedragingen kunnen in sterke mate woorden onderstrepen of juist onderuit halen.

Leiders moeten zich bewust zijn van hun gedrag of het ontbreken van bepaalde gedragingen. Dit gedrag is trainbaar. Hierbij 7 richtlijnen:

  1. Maak oogcontact: door iemand in de ogen te kijken laat je blijken dat je belangstelling hebt voor iemand. Naar vloer of plafond kijken, of erger nog naar de telefoon of iPhone, geeft het signaal af dat het je niets interesseert. Ook al is dat helemaal niet het geval.
  2. Laat de deur open: wees een toegankelijk leider. Dat begint met een open deur. Of beter nog, helemaal geen deur.
  3. Lach: lach wanneer mogelijk. Het straalt positivisme, optimisme en openheid uit.
  4. Houding: hangende schouders en een holle rug zijn geen tekenen van autoriteit en controle.
  5. Handenschudden en schouderklopjes: deze ‘ouderwetse’ handelingen kunnen een krachtig signaal afgeven. Vooral als ze gemeend zijn en rekening houden met specifieke omstandigheden. Even een schouderklopje aan iemand geven ter aanmoediging of troost.
  6. Op tijd komen: Consistente punctualiteit geeft een sterk signaal naar de rest van het team. Het is een kwestie van “leading by example”.  
  7. Wees aanwezig: Door de gang lopen, zelf koffie halen of een kopietje maken. Verjaardagen meevieren. Door er simpelweg te zijn laat je blijken er voor medewerkers te zijn.

Simpele tips, die in de dagelijkse praktijk, met al haar hectiek, te weinig (allemaal) toegepast worden.

Het origineel staat op het blog van Terry Starbucker.

Meer Mediascan »
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.