Leeftijdsgrens in vacature. Mag dat?

0

Op grond van gelijke behandelingswetgeving mogen sollicitanten niet worden achtergesteld of uitgesloten op basis van kenmerken die niet relevant zijn voor de functie. Om dit te voorkomen is het raadzaam om in de vacaturetekst geen eisen te stellen die verband houden met leeftijd. Onderscheid maken op basis van deze discriminatiegrond is alleen toegestaan als dit objectief gerechtvaardigd is, met andere woorden als er een goede reden voor is. In dat geval moet die reden worden vermeld en uitgelegd in de vacaturetekst. Denk aan beroepen die alleen uitgevoerd kunnen worden boven een bepaalde leeftijd, zoals functies bij de politie, buschauffeurs of beveiligers.

Het is dus in beginsel niet toegestaan om in de vacaturetekst te vermelden dat men op zoek is naar kandidaten van een bepaalde leeftijd. Teksten als jonge medewerkers of pas afgestudeerden gezocht, zijn dan ook niet toegestaan. Daarmee worden namelijk oudere kandidaten uitgesloten. Vraag ook niet om kandidaten met een minimum of maximum aantal jaren werkervaring of specifiek om starters of schoolverlaters.

Dit neemt niet weg dat de wervende partij wel mag aangeven voor wat voor functie men kandidaten zoekt. Een bedrijf mag dus geen starter werven, maar wel een startersfunctie aanbieden. Ook zijn termen die neutraal zijn en dus geen onderscheid maken naar leeftijd, zoals opleiding, vaardigheden, levenservaring , en verantwoordelijkheidsgevoel wel toegestaan.

Om te voorkomen dat de vacaturetekst niet leeftijdsneutraal is, kan in de tekst expliciet worden gemeld dat de functie openstaat voor alle leeftijden. Let ook op een afbeelding in de advertentie. Die mag niet suggereren dat bepaalde leeftijdsgroepen niet welkom zijn.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.