Laat organisatiewaarden terugkomen in het dagelijkse werk van medewerkers

0

Auteur Derek Irvine betoogt dat organisatiewaarden de lijm zijn die een organisatie bij elkaar houden.

Irvice beschrijft een presentatie van professor Patching op een conferentie:
Aan het begin van zijn presentatie vraagt de professor wie er allemaal werkt voor een organisatie met ‘company values’. Een handjevol mensen steekt een hand op. Patching gaat hen één voor één af om te vragen wat die waarden dan zijn? Niemand kan zich de waarden herinneren. En dat is natuurlijk treurig als die waarden de lijm zijn die de organisatie bij elkaar houden.

De meeste medewerkers hebben geen idee wat de ‘company values’ zijn. En belangrijker nog, ze hebben geen idee wat deze waarden betekenen voor hun dagelijkse werk.
Het heeft geen zin om een projectgroep na te laten denken over organisatiewaarden en daar vervolgens een communicatiecampagne omheen te ontwikkelen, zonder medewerkers echt te laten voelen wat die warden zijn. 
Natuurlijk kunnen we medewerkers zover krijgen dat ze de waarden opdreunen. Maar waar het echt om gaat is dat ze die waarden in hun dna voelen. Dat ze ernaar handelen en het in hun dagelijkse werkzaamheden integreren.

Dit is de kracht van Strategische Erkenning van Medewerkers, waarin je:

  1. Doelbewust ieder moment van erkenning vastknoopt aan een organisatiewaarde
  2. In detail vastlegt hoe de gedragingen, acties en prestaties van medewerkers de warden weerspiegelen en hoe dit bijdraagt aan het succes van projecten en de organisatie en aan klanttevredenheid
  3. Iedereen aanmoedigt om goed gedrag van collega’s te erkennen en waarderen

Wanneer je het op deze wijze aanpakt weten medewerkers wat de waarden zijn. Maar dat niet alleen, medewerkers weten dan hoe deze waarden er in hun dagelijkse werk uitzien en dat de organisatie inspanningen om volgens deze waarden te presteren waardeert. Dit zorgt voor herhalingsgedrag van medewerkers.

Maak je organisatiewaarden tastbaar voor iedere medewerker dan zal dat door medewerkersopgepikt worden.

En zeg eens eerlijk, kent u de waarden van uw organisatie?

Dit appèl voor het integreren van organisatiewaarden in dagelijkse werkzaamheden staat op het blog van Globoforce.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.