Korte pauzes zorgen voor focus

0

Werkgevers maken zich druk om tijd die ‘verspild’ wordt door medewerkers door onder andere kletsen bij het koffiezetapparaat of surfen op het internet. Maar is dat terecht?

Steeds meer onderzoeken echter komen tot de conclusie dat die ‘verspilde tijd’ juist tot hogere prestaties leidt.

Creatiever
Zo werd eerder al het artikel “Tijd verspillen op internet maakt je een betere werknemer” in deze rubriek gepubliceerd. Afgelopen week kwam TNO, na een drie jaar durend onderzoek, tot de conclusie dat medewerkers die af en toe van sociale media gebruik maken op het werk creatiever zijn.

Goed voor de focus
Onderzoek van de Universiteit van Illinois wijst uit dat korte pauzes goed zijn voor de focus van medewerkers. Dit onderzoek gaat dus niet in op ‘het effect’ van sociale media, maar heeft korte onderbrekingen als onderwerp van studie.

Breinverveling
Even afstand nemen zorgt er volgens het onderzoek voor dat verminderde waakzaamheid voorkomen wordt. Het cognitieve systeem heeft afleiding nodig om te voorkomen dat een taak minder effectief wordt uitgevoerd. Dit is overigens niet het gevolg van verminderde aandacht. Het is meer een soort verveling van het brein. Door even iets anders te doen wordt deze verveling voorkomen.

De resultaten van dit academische onderzoek zijn in een Elsevier-artikel gepubliceerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.