Kamer gewaarschuwd voor arbeidsmarktplan

2

De Tweede Kamer wordt van alle kanten gewaarschuwd voor het kabinetsplan om werklozen met een beperking zo veel mogelijk in ‘normale’ banen aan de slag te krijgen.

Tijdens hoorzittingen in de Kamer woensdag en donderdag zeiden beoogde uitvoerders van het plan, vooral gemeenten, dat het te ingewikkeld is en ze er te weinig geld voor krijgen. Er wordt gevreesd dat weinig werkgevers zitten te wachten op werkzoekenden met een handicap, die nu nog in aanmerking komen voor bijvoorbeeld een plek in de sociale werkplaats.

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) wil per 1 januari 2013 de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jonggehandicapten grotendeels samenvoegen in de Wet werken naar vermogen (WWNV). Daarmee hoopt hij 1,8 miljard euro te bezuinigen.

Oppositiepartijen zoals PvdA, SP en GroenLinks spreken van een ordinaire en botte bezuiniging. Dit werd volgens deze partijen bevestigd tijdens de hoorzitting, omdat onder meer het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in hun ogen niet hard konden maken dat echt meer mensen aan het werk komen. PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer concludeerde dat De Krom ,,een luchtkasteel” bouwt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Dit kabinet doet toch niets anders dan luchtkastelen bouwen. Het brengt iedereen aan de rand van de afgrond behalve de hogere inkomens. Er is geen enkel goed plan en maar een slecht plan en dat plan heet bezuinigen. Ja totdat iedereen in de bijstand zit. Weg met dit kabinet dat alleen de graaiers tegemoet komt en geen enkel sociaal gevoel heeft ook niet het CDA dat even zo neo-liberaal denkt dan VVD. Het wordt tijd dat dit kabinet valt

  2. Iedereen met logisch denkvermogen kan zien dat het onmogelijk is om mensen die je eerst definieert als onvoldoende capabel bij een plotselinge wijziging van de windrichting ineens wel voldoende capaciteiten toedicht. Als je tenminste serieus te nemen bent. Voor clowns en Jan Klaassens is natuurlijk alles mogelijk. Het enige wat bij sommige beleidsmakers nog ontbreekt zijn de flapschoenen en de rode dopneus.