Kamer buigt zich over onmisbaarheidscriterium

0

Regeringspartij CDA wil bekijken hoe werkgevers in tijden van crisis bij het reorganiseren meer kunnen selecteren welke vakkrachten ze willen behouden en wie ze willen ontslaan.

Op verzoek van CDA’er Eddy van Hijum heeft de Tweede Kamer besloten hierover verder te praten.

Tijdelijke verruiming onmisbaarheidscriterium
Regeringspartij CDA wil bekijken hoe werkgevers in tijden van crisis bij het reorganiseren meer kunnen selecteren welke vakkrachten ze willen behouden en wie ze willen ontslaan. Op verzoek van CDA’er Eddy van Hijum heeft de Tweede Kamer besloten hierover verder te praten. Van Hijum zei woensdag niet zomaar akkoord te gaan met het besluit van minister Kamp vorige week om de tijdelijke verruiming van het zogeheten onmisbaarheidcriterium die door het vorige kabinet bij de aanpak van de crisis per augustus 2009 was ingesteld, te beëindigen.

Onmisbaarheid lastig te bewijzen
Het argument dat weinig gebruik is gemaakt van de ruimere selectiemogelijkheden bij reorganisaties, gaat volgens de CDA’er niet helemaal op. Vooral omdat werkgevers hebben geklaagd dat regels te ingewikkeld waren. Hij noemde ,,de bewijslast nog heel zwaar” om bij reorganisaties aan te tonen dat iemand onmisbaar is voor het bedrijf, terwijl die volgens ‘afspiegelingsregels’ aan de beurt is om ontslagen te worden.

Stijgende werkloosheid
Ook wil Van Hijum een ruimer onmisbaarheidscriterium bespreken met het oog op de huidige onzekere economische situatie en stijgende werkloosheid. Tijdens een eerder Europadebat in de Kamer woensdag zei Kamp echter niet vooruit te willen lopen op eventuele maatregelen van het kabinet als de economie verder verslechterd door de eurocrisis.

‘Deeltijd-WW nu niet aan de orde’
PvdA-Kamerlid Roos Vermeij vroeg daar de minister onder meer of bij een nieuwe crisisaanpak de deeltijd-WW weer wordt ingezet. Met de tijdelijke WW-steun kan volgens haar worden voorkomen dat bedrijven personeel ontslaan, dat ze kort daarna weer nodig hebben als de markt aantrekt. Kamp gaf aan dat de deeltijd-WW prima heeft gewerkt bij de laatste crisis. Volgens hem kan het best zo zijn dat de WW-steun bij een tijdelijke dip weer van stal wordt gehaald, maar is dat nu niet aan de orde. Hij wees erop dat het kabinet nog maar net de plannen voor volgend jaar heeft gepresenteerd met Prinsjesdag. Volgens hem wordt hierin al rekening gehouden met de laatste economische ontwikkelingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.