Je werk altijd bij de hand

0

Recent verscheen het Global Mobile Workforce Report. Dit rapport beschrijft hoe ‘mobiele werkers’ techniek gebruiken en wat hun houding is ten aanzien van die techniek. Deze mobiele (thuis)werkers rapporteren een toenemende ‘verbonden met het werk’ levensstijl. De smartphone en de iPad hebben deze ontwikkeling versneld.

Enkele resultaten uit het Global Mobile Workforce Report:

• 41% van de mobiele werkers heeft een tablet (vooral iPad) en nog eens 34% is van plan in de komende zes maanden een tablet te kopen
• 87% van de mobiele werkers met een tablet gebruikt deze (ook) voor werk
• 43% van de mobiele werkers heeft de smartphone ook ’s nachts binnen handbereik. Deze personen hebben een 60% hogere kans om ’s nachts wakker te worden en hun telefoon te checken.
• 29% van de mobiele werkers geeft aan dat hun gebruik van technologie fricties veroorzaakt in persoonlijke relaties, met name met de eigen partner.
• De mobiele werker werkt op jaarbasis gemiddeld 240 uur meer dan niet mobiele medewerkers

Interessante, maar niet verrassende, uitkomsten. Waar je ook komt, zie je mensen bezig op hun laptop of met hun telefoon. We vinden het helemaal niet meer ongewoon dat mensen op de meest gekke plekken zitten te werken. Met het voortschrijden van technologische mogelijkheden zal de behoefte om altijd ‘het werk’ bij de hand te hebben, alleen maar toenemen.
 
Hoewel de voordelen van deze mobiele technologie evident zijn, vraagt auteur Steve Boese zich wel af of de grenzen tussen werk en privé niet teveel vervagen. Zijn werk en privé überhaupt nog te scheiden? Krijgen we wel voldoende slaap?
 
Voorlopig ziet Boese dat de voordelen de nadelen overtreffen. Maar hoe zal dat op de lange termijn zijn? Welke gevolgen gaan deze ontwikkelingen hebben voor mobiele werkers zelf en hun persoonlijke relaties?

De bijdrage van Steve Boese is te vinden op zijn blog over HR Technology
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.