Jasmijn Koets en Michèle Smeele winnaars HRTalent of the year 2014

0

Na een maandenlange selectieronde volgde 14 november in het Afas-theater in Leusden dan eindelijk de spannende ontknoping van de finale: Jasmijn Koets werd ‘ Young Professional HRTalent of the year’ en bij de starters ging Michèle Smeele met de felbegeerde award naar huis.

In de jaarlijkse strijd om de titel HR Talent of the Year, een initiatief van HRcommunity en P&Oactueel, krijgen HR-helden en voorbeelden van nu en de toekomst een podium.

Aan de spannende finaledag waren twee eerdere selectierondes voorafgegaan. In oktober kregen de genomineerde talenten een schriftelijke opdracht van de jury, waaruit de halve finalisten werden geselecteerd. In oktober streden de halve finalisten bij Yacht in Amsterdam om een finaleplek. Zij werden beoordeeld door de jury op een business case en een selectiegesprek.

Op de finaledag moesten de vier overgebleven starters en drie young professionals een business case uitwerken, met een door hen zelf samengesteld team. Observanten hielden de HR-talenten nauwlettend in de gaten terwijl zij aan hun businesscase werkten. Daarna presenteerden de genomineerdenj het teamadvies aan de jury en het publiek in het Afas-theater.

Van de Young Professionals overtuigde Jasmijn Koets in het hele traject het meest, vond de jury. Zij won de eerste prijs, een opleiding naar keuze bij ICM opleidingen & training. Ze mag kiezen uit het hele aanbod, benadrukte Jettie de Vos van ICM programma management op het podium: van eendaagse workshop tot een maandenlange post-hbo-opleiding. Jasmijn wordt bovendien geholpen bij haar keuze. Studieadviseurs denken met haar mee en bespreken welke opleiding het beste aansluit bij de wensen, leerbehoefte en ontwikkeling.

Die prijs had niet beter terecht kunnen komen: in haar visiedocument noemde Jasmijn leren op de werkvloer één van de belangrijkste onderwerpen binnen HR. ‘Mogelijk wordt het een opleiding over leiderschap’, vertelde een verheugde Jasmijn na afloop. Nu steeds meer verantwoording terug wordt neergelegd bij de werknemer, heeft dat onderwerp sterk haar interesse. ‘Maar ICM heeft zo ongelooflijk veel opleidingen dat ik eerst het aanbod nog eens goed ga bekijken.’

Bij starters won Michèle Smeele de hoofdprijs: een baan bij Effectory. Michèle maakte grote indruk met haar ongedwongen podiumpresentatie van de business case, waarin de finalisten een echte ondernemer (Eric Damhuis van Brain of Buildings) moesten adviseren bij de overstap naar zelfsturende teams. Michèle pleitte onder meer voor meer diversiteit in teams en thema-avonden om de werknemers te blijven boeien.

Zo ongedwongen als het eruitzag, voelde het allerminst, vertelde Michèle na afloop. ‘Het was de eerste keer dat ik een presentatie hield voor zo’n groot publiek en ik was ongelooflijk zenuwachtig.’ Michèle vertelde dat ze tijdens het traject veel over zichzelf heeft bijgeleerd. ‘Voor het eerst word je als starter beoordeeld op je professionaliteit. Daar krijg je gedurende het hele traject voortdurend feedback over. Dat is heel leerzaam.’

‘We zijn zo enorm blij met onze nieuwe collega’, zei Maaike Vos van Effectory, bij het uitreiken van de prijs aan Michèle Smeele. Effectory was vorig jaar zelf nog in de prijzen gevallen als ‘slimste bedrijf van Nederland’. Over slim gesproken … ‘Deze wedstrijd is bij uitstek een slimme manier om de beste mensen aan boord te krijgen’, zei dagvoorzitter van MKB Krachtcentrale, Anke Wiersma.

De andere finalisten gingen evenmin met lege handen naar huis. De drie overgebleven starters wonnen een talentenanalyse door Lagerweij & Partners, geheel naar eigen behoefte in te vullen; een Personal Branding dag bij PZinZ, het ultieme hulpmiddel bij het vinden van een baan. Sponsor Afas beloonde de vierde plek met een oerdegelijke fiets, symbool voor de duurzame samenleving die Afas voorstaat.

De nummers twee en drie bij de young professionals wonnen respectievelijk een post-HBO registeropleiding tot HRD Adviseur bij de Trainers Academie en een coachingstraject bij Mercuri Urval.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.