Is de organisatie minder succesvol door multitaskende medewerkers?

2

Terwijl je dit leest ben je waarschijnlijk ook je (andere) e-mail aan het checken, een sms-je aan het versturen en de vergaderstukken voor vanmiddag aan het zoeken. Net zoals vrijwel al je collega’s.

Het voelt zo productief om veel verschillende dingen te doen. Kun je zaken van je to-do-lijst schrappen. Maar het is juist contraproductief, wijzen onderzoeken keer op keer uit. De mens kan niet multitasken (nee, ook vrouwen niet).

Uit onderzoek blijkt dat multitaskers juist minder doen en informatie missen. Het kost ongeveer 15 minuten om je te heroriënteren op een primaire taak die onderbroken werd door een ‘afleiding’, zoals een e-mail. Efficiëntie kan dalen met maar liefst 40%. Daarnaast leidt het langetermijn-geheugen eronder. En soms is het gewoon gevaarlijk. Denk aan de combinatie bellen en autorijden…

Door prioritering van taken, het starten van een taak die uitgevoerd kan worden zonder dat het aandacht vraagt, terwijl je een andere taak uitvoert (‘time layering’) en het vaker uitzetten van email (hiervoor zijn ook tools) en telefoon kan werk efficiënter uitgevoerd worden.

Een organisatie 40% productiever maken kan dus door minder te multitasken, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt.

Lees hier het originele artikel, inclusief een link naar een handig ‘e-mail-uitzet-schema’.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. John Vrakking | daVinci - Orde op Zaken op

    Hm, een link naar het originele artikel met link naar Bloomberg Business Week met een link naar Harvard Business Review – die doodloopt. Ofwel: ‘uit onderzoek blijkt…’ blijkt helemaal niets. Jammer, want het oorspronkelijk onderzoek is gedateerd aan het raken; zie bit.ly/1dingtegelijk
    Met enthousiaste groet, John Vrakking | daVinci – Orde op Zaken

  2. Het zal allemaal best wel een beetje kloppen maar 15 minuten om weer te concentreren op je taak waar je daarvoor mee bezig was? Lijkt me wat lang.