Internetgebruik kantoorwerkers onder de loep

0

PEW Research doet regelmatig onderzoek onder (Amerikaanse) kantoorwerkers over internetgebruik op het werk. Steeds meer organisaties denken erover om e-mail af te schaffen, stelt de denktank in een recent onderzoek.

E-mail en internet worden volgens het onderzoek als de meest belangrijke communicatie- en informatiekanalen beschouwd door werknemers.


Vooral de populariteit van e-mail is opvallend, aldus onderzoekers Kristen Purcell en Lee Rainie, omdat steeds meer organisaties erover denken e-mail af te schaffen en via andere kanalen of media te gaan communiceren. Het continu checken van e-mail verlaagt immers de productiviteit. Opvallend is ook dat de ‘vaste telefoon’ belangrijker is voor de online werker dan de mobiele telefoon. Aan sociale media wordt weinig belang gehecht.

 

Online kanalen en tools zouden medewerkers teveel afleiden en daardoor schadelijk zijn voor de productiviteit. Medewerkers zelf denken echter niet zij minder productief zijn. Sterker nog, de helft geeft aan juist productiever te zijn door het inzetten van online kanalen.

Slechts 7% van de online werkende volwassenen denkt dat de productiviteit is gedaald door internet, email en smartphones. Bijna de helft (46%) denkt juist productiever te zijn.

Medewerkers geven de volgende redenen voor hun gestegen productiviteit:

  • Ze hebben een groter netwerk buiten de eigen organisatie waarmee zij kunnen communiceren, zo stelt 51% van de internetgebruikers
  • Ze kunnen flexibeler zijn tijdens werktijd (39%)
  • Ze kunnen meer uren besteden aan hun werk (35%)


Werkgevers passen zich aan
Werkgevers passen zich aan aan het internetgebruik van hun medewerkers. Zo blokkeert 46% van de werkgevers volgens de ondervraagden de toegang tot bepaalde websites. Ook heeft de helft van de werkgevers regels aangaande wat medewerkers online mogen zeggen of plaatsen. Sinds Pew begon met dit onderzoek, in 2006, is dit percentage verdubbeld.

Een vijfde tot een kwart van de medewerkers weet niet of hun werkgever sites blokkeert of dat er regels zijn voor het online posten van berichten.

Bron: Pew Research

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.