Iets meer mensen bang voor baanverlies

2

Ongeveer 9 procent van de werkende Nederlandse beroepsbevolking denkt het komende jaar zijn baan te verliezen. Dat blijkt uit analyses op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO).

Vorig jaar was 8 procent van de beroepsbevolking bang voor baanverlies. Het deel van de Nederlandse beroepsbevolking dat verwacht zijn baan niet te verliezen, is gedaald van 75 naar 72 procent. Mochten mensen echter hun baan kwijtraken, dan verwacht 90 procent binnen een jaar weer ergens anders aan de slag te zijn.

Allochtonen
Verder blijkt uit het gedragsonderzoek  dat het percentage allochtonen dat verwacht zijn baan te verliezen sneller stijgt dan het aantal autochtonen met die verwachting. Ook blijken allochtonen anders op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Waar autochtonen vertrouwen op de krant en hun netwerk, stappen zij liever binnen bij een bedrijf of gaan naar een carrièrebeurs. De vacaturesites zijn het belangrijkste kanaal in de oriëntatie van mbo en hbo opgeleide allochtonen en autochtonen.

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd door Intelligence Group. Voor het onderzoek zijn ruim 6000 mensen ondervraagd over hun vertrouwen in de arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ik kan me dat voorstellen.
    Het wordt nog heftiger als het versoepeld ontslagrecht er door komt: voor een habbekrats van alle ouderen af. OK, een paar houden we omdat soms ervaring handig(er) is, maar de meesten gaan d’r uit. Laat jongeren het wiel gewoon opnieuw uitvinden en misschien draait het nog beter ook.

    P.S. bij ‘Onthoudt mij’ denk ik ‘Wat?’
    Het moet zijn ‘Onthoud mij ‘

  2. Robert Vos op

    Het zal inderdaad heftig worden. Veel oplossingen zijn denkbaar en uitvoerbaar, maar vereisen durf en moed; en dat is nu net waar het onze huidige (politieke) leiders aan ontbreekt. Wees daarom zelfverzekerd: weet wat je waard bent en wat je wilt. Kijk ook naar onze masterclasses op haselhoff punt nl onder training & coaching. Houdt de moed er in!