Hulp bij terughalen ESF-subsidie

0

Honderden bedrijven in verschillende sectoren kregen onlangs te horen van Agentschap Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) dat zij hun toegezegde ESF subsidie voor een scholingstraject niet krijgen. Deze werkgevers hadden vanaf 2008 zelf de trajecten voorgeschoten. OAZ subsidieadvies wil deze bedrijven bijstaan.

Failliet

Agentschap SZW keurde de ESF administratie af van administratiekantoor SOG FB. Het administratiekantoor was door de O&O fondsen verantwoordelijk gemaakt voor uitvoering van de Nederlandse ESF-pot. Het administratiekantoor ging failliet, en de kans dat bedrijven nog subsidie zouden ontvangen was daarmee verkeken.

100 miljoen euro

In totaal gaat het om ruim 100 miljoen euro aan subsidiegelden die door het SOG FB waren toegezegd aan werkgevers. De O&O-fondsen hebben laten weten aan deze bedrijven dat zij over de afgelopen vijf jaar geen subsidie zullen ontvangen.

Hulp

Die reactie van de O&O-fondsen vindt OAZ subsidieadvies te makkelijk. Het bedrijf gaat werkgevers bijstaan die nog geld tegoed hebben. ‘Het agentschap en de opleidingsfondsen nemen hun verantwoordelijkheid niet. Zij zouden ervoor kunnen zorgen dat een groot deel van het geld nog wordt uitgekeerd aan de werkgevers’, zegt Mary van der Kuip, woordvoerder van OAZ subsidieadvies. Het bedrijf gaat de problemen aankaarten bij de opleidingsfondsen en het Agentschap SZW. Daarnaast gaat het gevoerde projectadministraties veiligstellen. Waar nodig worden advocaten ingeschakeld.

Scholingstrajecten 

‘Van der Kuip: ‘We hopen er uit te komen met het Agentschap SZW. Door deze gebeurtenissen dreigen vele scholingstrajecten niet door te gaan. Maar het mag niet zo zijn dat duizenden werknemers de dupe worden van het zoekraken van subsidiegelden door een rammelende overheid en onvoldoende toezicht vanuit de O&O-fondsen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.