Huisartsen zetten hakken in het zand

1

Huisartsen moeten niet meer patiënten van ziekenhuizen overnemen. Die oproep heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vrijdag gedaan.

De LHV is boos op minister Edith Schippers van Volksgezondheid omdat die 132 miljoen wil bezuinigen op de huisartsenzorg.

De minister stelt dat de huisartsen de afgelopen jaren meer geld hebben uitgegeven dan was verwacht. Volgens de huisartsen komt dat omdat ze de ziekenhuizen steeds meer werk uit handen hebben genomen. Zo zijn ze meer chronische patiënten gaan begeleiden. Ook zijn er meer huisartsenposten gekomen die de zorg voor spoedgevallen buiten kantooruren overnemen. Vroeger klopten die mensen aan bij de EHBO-afdelingen van ziekenhuizen. De overheid wil graag dat huisartsen meer taken op zich nemen omdat zij goedkoper werken dan de medisch specialisten in ziekenhuizen.

Volgens de huisartsenvereniging doet de minister dat extra werk nu plotseling af als ‘overschrijdingen van het huisartsenkader’. Als ze ermee doorgaan, snijden ze zich alleen maar meer in eigen vingers, redeneert de LHV. De minister zal dan immers nog meer zal gaan bezuinigen op hun werk, zegt de organisatie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Paul Petrovics op

    Ik hoop dat de minister na het ontvangen van het rapport over het onderzoek naar de (vermeende) hoge inkomens van huisartsen een toontje lager gaat zingen. Huisarts zijn is een zeer stressvol beroep. Ik ken meerdere huisartsen die al op hun 40ste een hartinfarct hebben gekregen en geheel of gedeeltelijk hun praktijk hebben moeten stoppen! Ik vind dat een huisarts beter betaald dient te worden dan menig specialisme in een ziekenhuis!