HR-team Zeeman

0

Iedere maand brengt trainer Marleen de Bruijn met behulp van e-portfolio’s de kwaliteiten van een team in kaart. De rollen van Belbin staan hierbij centraal. Deze keer spreekt zij met het HR-team van Zeeman.

Het HR-team van Zeeman tref ik vlak bij de plek waar Jan Zeeman in 1967 in Alpen aan den Rijn zijn eerste kleine winkel begon in huishoudtextiel en basiskleding; het huidige grote (40 duizend vierkante meter) distributiecentrum voor heel Europa.
De resultaten van de drijfverenvragenlijst drukken precies uit wat het Zeeman-DNA inhoudt:  Aanzien scoort werkelijk lager dan laag .  Omhels de eenvoud en  Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg luiden drie van de acht kernwaarden van het bedrijf.

Ontwikkeling en vernieuwing komen als sterkste drijfveren naar voren. Hoe rijmt dit met  Doe maar gewoon ? ‘ Vernieuwing zit vooral in de commerciële kansen, dingen slimmer doen voor de winkels, effi ciënter’ , licht Roxanne toe. Jamal: ‘ En wat betreft onze drive voor leren en ontwikkeling; we doen alles zelf, dus we moeten wel leren. We zijn nieuwsgierig en halen onze informatie van buiten.’ ‘ Niemand zit hier in de comfortzone’ , vult Cees aan. ‘ We hebben allemaal uitdagingen op onze actielijst staan waarbij we denken  Hoe zal dit nu gaan aflopen .’ Kitty: ‘ We zijn een club met veel jonge mensen, je wilt graag en er is ook zo veel te leren! Het zit in onze cultuur. Zo hebben we bijvoorbeeld de Zeemanschool. De trainingen staan ter beschikking van alle collega’ s van de verkooporganisatie, de logistiek en het servicekantoor.’

Harmonie
De teamsessie verloopt in volledige harmonie. Dit terwijl de teamrol van groepswerker (meegaand, tactvol, gericht op harmonie en verbinding) zwaar ondervertegenwoordigd is in het team. Hoe lopen de overleggen normaliter? Eveline: ‘ Ik zie dat iedereen in het team echt achter elkaar staat. We zijn open en eerlijk naar elkaar. En dat gebeurt wel heel direct.’ Sandra lacht: ‘ Echt tactvol zijn we inderdaad niet naar elkaar. Maar ik kan kritiek en tegengas in deze groep handelen omdat ik ieders intentie en kennis van zaken vertrouw. De sfeer is goed.’ Wat typeert nu de absolute kwaliteit van dit team? Twee teamrollen zijn sterk aanwezig en vormen samen een bijzondere mix. Allereerst de bedrijfsman (nuchter, taakgericht, praktisch en betrouwbaar). Daarnaast de plant (vrije geest, brengt visie en dromen en genereert ideeën). Hoe werkt dit in de praktijk? Ilona: ‘ Ik merk dat we altijd veel ideeën hebben, maar deze moeten terugbrengen. Door het budget of door beperking in regels. Het is er allebei; out of the box en tegelijkertijd pragmatisch denken.’ Martine: ‘ De nadruk heeft voorheen meer gelegen op het laatste; we waren vooral een blauwe organisatie. Ik merk de laatste jaren een verandering. Sinds 2007 hebben we een andere directie die innovatie meer stimuleert.’ Er bijna in één adem aan toevoegend: ‘ Het is wel grappig om te zien. Ik was vroeger meer een vernieuwer. Ik was vooral luchtkastelen aan het bouwen. Hier heb ik geleerd ideeën ook uitvoerbaar te maken.’ En dat is Zeeman ten voeten uit.  Foto: Peter Arno Broer

De rubriek Teamwork komt tot stand in samenwerking met Marleen de Bruijn, trainer bij Meurs HRM.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.