HR-team Purac

0

In de rubriek Teamwork brengt trainer Marleen de Bruijn aan de hand van de Belbintest de rollen binnen een P&O-team in kaart en analyseert zij de uitkomsten. Deze keer is zij in gesprek met het team van Purac.

 

Purac, onderdeel van CSM, is toonaangevend op het gebied van conservering van voeding, groene chemicaliën en grondstoff en voor bioplastics. Op het hoofdkantoor, naast een fabriek in Gorinchem, ontmoet ik het HR-team. Dat de teamrol van voorzitter sterk vertegenwoordigd is, wordt al snel duidelijk. Zo is het Franklin zijn voorkeurrol: hij vraagt anderen hun mening en legt mij het grotere plaatje uit; wie aan deze tafel doet wat en waarom. Voorzitters sturen graag het proces. Een andere voorzitterskwaliteit, het kennen en benutten van ieders talenten, komt ook goed naar voren. Het zijn geen functieomschrijvingen die leidend zijn voor de taakverdeling, maar ieders unieke kwaliteit en voorkeuren. Hier ligt de kracht van dit team; iedereen heeft oog voor elkaars kwaliteit en zit goed op zijn plek.

Dominique: ‘ Door veel wisselingen in het team had de kwaliteit in het verleden te lijden. Sinds 2,5 jaar zijn we in de huidige bezetting bijeen.’ ‘ We hebben open met elkaar gepraat over wat we kunnen en willen’ , vertelt Albert. ‘ Zo is onder meer een scheiding ontstaan tussen P en O; ik pak vooral de organisatiekant op, Carine de personele.’ ‘ Deze specialisatie is positief geweest’ , vervolgt Carine. ‘ Diepgang, rust en stabiliteit in plaats van  van-alles-en-nog-wat-doen .’ Die rust, ook tijdens het gesprek, verrast mij, kijkend naar de hoge scores bij iedereen voor de drijfveer Invloed. Hoe verloopt jullie werkoverleg zonder mij? ‘ Precies zo’ , vertelt Jan. ‘ Die behoefte aan invloed zit vooral in de inhoud, niet in het beïnvloeden van elkaar.’ ‘ Als iets binnen mijn taken valt, zit ik graag vooraan in het traject’ , aldus Ton. ‘ Maar omdat we onze eigen specialisatie hebben, zitten we niet in elkaars vaarwater.’

Scherp houden
Geen onderlinge strijd dus. De rol van vormer (die anderen kan uitdagen en prikkelen) is ook in mindere mate aanwezig, net als de drijfveer Competitie. Houden jullie elkaar wel voldoende scherp? ‘ We hebben wel degelijk interesse in elkaar en de andere onderwerpen. Maar we erkennen elkaars specialisme. Discussies worden gevoerd, per onderwerp verschilt het wie deze aangaat. Als we het niet eens zijn, dan zijn we het erover eens dat we het niet eens zijn’ , lacht Franklin. ‘ De kracht van het team zit in de diversiteit van kwaliteiten’ , noemt Carola. En dit beeld wordt door de testresultaten volledig ondersteund. Alle rollen kunnen door een of meerdere teamleden gemakkelijk worden gepakt. Zijn er nog uitdagingen? Albert: ‘ Een paar jaar geleden was ons imago slecht. We zaten als het ware onder water. Onze eerste stap was om met onze kop boven het water uit te steken. Dat is gelukt. De administratie is goed op orde, de backbone is nu goed. De tweede stap was op de kant komen:
professionaliseren, standaardiseren. Onze volgende stap wordt rennen. Wat betreft omzet willen we verdrievoudigen. Met ditzelfde team gaan we zaken nog slimmer en handiger organiseren!’   Foto: Peter Arno Broer

De rubriek Teamwork komt tot stand in samenwerking met Marleen de Bruijn, trainer bij Meurs HRM.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.