HR-team Bijl&Reuser

0

Iedere maand brengt consultant Inge van Nispen met behulp van e-portfolio’s de kwaliteiten van een team in kaart. De rollen van Belbin staan hierbij centraal. Deze keer spreekt zij met Bijl&Reuser HR-professionals.

Marco Bijl en Eugene Reuser hebben Bijl&Reuser HR-professionals vijf jaar geleden opgericht. Inmiddels zijn zij versterkt met twee partners en twee consultants. Het bureau houdt zich bezig met consultancy, interimmanagement en executive search op HR-gebied, en opereert vanuit Hoorn, Bussum en Groningen.

Onafhankelijk en professioneel
Ik ontmoet het team in een monumentaal pand in het centrum van Hoorn. Wat me bij binnenkomst opvalt, is dat de collega’s de tijd nemen om bij te praten. In het gesprek blijkt al snel dat dit team bestaat uit professionals die vrij onafhankelijk van elkaar opereren. Ieder vervult vanuit zijn eigen expertise en achtergrond een andere waarde voor klanten. Eugene: ‘Eigenlijk zijn we allemaal ondernemers die hun eigen broek ophouden.’ De drijfveren bevestigen dit beeld. De sterkste drijfveren zijn autonomie en invloed: de behoefte om het werk op eigen wijze uit te voeren en zelfstandig beslissingen te nemen. Hans: ‘We zijn erg op onszelf.’ Toch willen jullie onder één label werken; wat bindt jullie? Fréderique: ‘Alleen is ook maar alleen. Het partnerschap vind ik veel leuker dan zzp’er zijn.’ Eugene: ‘We delen de passie voor HR en hebben respect voor ieders vak.’ Jolanda vult aan: ‘We gebruiken elkaar als klankbord.’ Marco: ‘En we hebben lol, ook heel belangrijk.’ De reacties overtuigen en verklaren meteen waarom de drijfveer samenwerken bij de meeste teamleden ook hoog scoort. Kijkend naar de persoonlijkheden typeer ik de teamleden als nuchter, zakelijk en pragmatisch. Is dit herkenbaar? Iedereen knikt. Marco: ‘Ik herken dat het pragmatisme overheerst. We werken niet zo vanuit concepten.’ Eugene: ‘Het meest conceptuele is onze ambitie van de Italiaanse eettafel. We willen mensen die iets met elkaar hebben uitnodigen aan “onze tafel”; mensen met passie voor HR.’

Goede relatie
Waar zit de kracht van dit team? Een gedeelde voorkeursrol van alle zes is die van vormer (resultaatgerichte uitdager). Verder valt op dat het team veel brononderzoekers (avontuurlijke netwerkers) kent, voorzitters (besluitvaardige leiders) en planten (eigenzinnige probleemoplossers). Deze rollen passen goed bij het ondernemende karakter van het team. De professionals vervullen zelfstandig hun klantopdrachten, dragen zorg voor kwaliteit en onderhouden hun netwerk. En waar zit de gezamenlijke uitdaging? Hetty: ‘Dat we meer van elkaar leren en elkaars kwaliteiten beter benutten.’ Marco geeft toe: ‘We hebben afgesproken dat we regelmatig bij elkaar komen voor overleg. Maar als we druk zijn met opdrachten, zijn we geneigd te schuiven met het overleg.’ Jolanda: ‘En ik vind dat we wat te aardig zijn. We hechten veel belang aan de relatie, zowel met klanten als onderling. Ik denk dat concurrenten soms net iets meer durven en dat we kritischer op elkaar mogen zijn.’ Het verbaast niet dat Hetty en Jolanda de uitdagingen formuleren, zij vertegenwoordigen in het team de rol van monitor (kritische analyticus). Mijn tip aan het team om de onderlinge verbinding te versterken, is de kwaliteiten van Eugene te benutten. Zijn sterkste teamrol is tenslotte die van groepswerker (behulpzaam en gericht op saamhorigheid).

 

‘We hebben lol, heel belangrijk’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.