HR moet 90% minder hard werken om cultuur te veranderen

0

Per definitie wordt gekeken naar de HR-afdeling als het gaat om het veranderen van de cultuur binnen de organisatie.

De standaardreactie is dat het veranderen van cultuur erg moeilijk is en veel inspanning kost. Maar er is hoop voor HR-professionals.
   
Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute hebben uitgevonden dat als slechts 10% van de populatie een onwrikbaar ‘geloof’ in iets heeft, dit geloof vanzelf wordt overgenomen door de meerderheid. Als dus 10% van de medewerkers in een organisatie  de nieuwe cultuur omarmt, volgt de meerderheid (altijd) vanzelf.
 
Zodra meer dan 10% een idee omarmt verspreidt het zich als een lopend vuurtje. Als voorbeeld worden de revoluties in Tunesië en Egypte aangehaald door de onderzoekers.

Meer over dit onderzoek is te lezen op esciencenews

Paul Herbert destilleert uit deze onderzoeksresultaten een belangrijke implicatie voor HR-afdelingen als het gaat om het veranderen van de cultuur binnen organisaties. Vind een kleiner contigent medewerkers dat de (gewenste) waarden en cultuur van je organisatie uitdraagt. Investeer in deze mensen en stimuleer hen gesprekken aan te gaan met anderen binnen de organisatie om hun standpunten uit te dragen en toe te lichten. Geef deze medewerkers middelen, zoals blogs en communicatiemiddelen om andere medewerkers te bereiken. Laat die 10%, met andere woorden, het werk doen.
 
Hoe dan ook, aldus Hebert, HR-professionals kunnen hun inspanningen beter richten op enkele ‘sleutelfiguren’ binnen de organisatie in plaats van het opzetten van een grote cultuurveranderingscampagne.
 
De bijdrage van Paul Hebert is te lezen op het blog Fistful of Talent.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.