HR-manager blij met baan, al mag het wel anders

0

De vakantie is traditiegetrouw voor veel mensen de tijd om na te denken over hun baan. Liggend aan het strand (en vooral: weg van de dagelijkse beslommeringen) is het tijd voor reflectie. Schenkt deze baan me voldoening? Waar wil ik over vijf jaar staan? Waarin kan ik nog groeien? Is dit alles, of ga ik het roer helemaal omgooien? En tja, waren de antwoorden maar net zo makkelijk als de vragen.

Deze (vakantie)periode van bezinning en reflectie was voor ons in ieder geval aan leiding om de leezers van P&Oactueel te vragen hoe tevreden ze nog zijn met hun baan, en wat ze eventueel anders zouden willen.

Behoorlijk tevreden

Allereerst valt op dat maar liefst 92 procent van de 331 deelnemers aan de online enquête op zijn of haar plek zit in het HR-vakgebied. Geen wonder dan ook dat de mogelijkheid om dat antwoord toe te lichten vooral gebruikt wordt om superlatieven te ventileren. Zo is de baan overwegend veelzijdig, uitdagend en verantwoordelijk. Verder is het adviserende karakter van de functie u op het lijf geschreven en bent u erg blij met de combinatie tussen mens en organisatie (‘zo geef je iemand in tranen de tissues aan, en zo ben je bezig met het schrijven van beleidsstukken’).

Soms hebben mensen een minder voorkomende maar minstens zo mooie motivatie voor het vakgebied. Eén respondent schrijft: ‘Eerlijk gezegd vind ik het primair belangrijk om te werken in een omgeving die bijdraagt aan de basis van de maatschappij. Waar of hoe is minder belangrijk.’ Weer een ander spreekt het vakgebied zo aan omdat het hem/haar de mogelijkheid geeft om ‘het verschil te maken’.

Andere route

Hoewel tweederde van de ondervraagden met de kennis van nu hetzelfde carrièrepad zou hebben gekozen, blijkt uit de open antwoorden iets anders. Nogal wat deelnemers geven dan toch aan dat ze een andere route hadden genomen. Voor een deel zijn dat mensen die een ander beroep hadden gekozen. Het gaat dan vooral om vergelijkbare maar andere functies: coach, loopbaanbegeleider, re-integratietherapeut, lijnmanager, organisatieadviseur en dergelijke. Ook zouden sommigen van u een zwaardere studie gaan doen, simpelweg omdat dat een zwaardere functie met meer verantwoordelijkheid oplevert.

Toch ambieert de meerderheid van de ondervraagden helemaal geen andere functie. Zij hadden juist veel eerder in het P&O-vakgebied terecht willen komen. Zoals één iemand het formuleert: ‘Ik zou direct een P&O-opleiding hebben genoten. Dit scheelt mij nu tien jaar.’ Hoewel deze mensen in de meerderheid zijn, zijn er ook tegengeluiden te horen. Een van u schrijft: ‘Gek genoeg denk ik dat alles wat ik heb gestudeerd en gedaan een functie heeft en een bijdrage heeft gehad in het type HRM’er dat ik nu ben.’

Droombaan

En dan nu… de hamvraag. Voor welke baan zou u uw eigen baan wel willen ruilen? Zoals gezegd wil een flink deel gewoon in de HRM- of in een vergelijkbare sector blijven werken, maar uit de antwoorden blijkt ook dat nogal wat mensen een carrière zijn misgelopen. Genoemd worden: acteur in Hollywood, troubleshooter bij probleembedrijven, een eigen boekwinkel, burgemeester, straaljagerpiloot, in het buitenland weeskinderen helpen, interieurontwerper, natuurgeneeskundige, profwielrenner, stadsarcheoloog en schrijver voor de Lonely Planet. Eén iemand geeft aan dat HR al zijn/haar carrièreswitch is en voegt daaraan toe niet nog eens te willen veranderen, een ander zou allang het roer omgegooid hebben als hij/zij maar wist welk beroep dan wèl goed zou passen.

Ten slotte vroegen we ook nog naar de voorwaarden voor een nieuwe baan. Uw volgende werkgever kan de borst vast natmaken. In volgorde van meest genoemde voorwaarden: uitdaging, flexibiliteit, afwisseling, vrijheid, prettige werksfeer en organisatiecultuur, goed salaris, combinatie werk-privé, waardering, dicht bij huis, ontplooiings- en doorgroeimogelijkheden, de mogelijkheid om invloed uit te oefenen en, ten slotte, het werken bij een bedrijf met bezieling.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.