HR heruitvinden

0

Veel taken en verantwoordelijkheden die ooit bij HR zijn neergelegd horen op andere afdelingen thuis. Welke taken zou HR echt moeten uitvoeren?

In oktober werd op het congres HR Reinvention een experiment gehouden met nieuwe presentatievormen. Presentatoren kregen 5 minuten en 20 sheets om hun verhaal te vertellen. Door een serie van dergelijke presentaties achter elkaar bleek het mogelijk een onderwerp, in dit geval “Putting the human back in HR”, verder uit te diepen.

Deze presentaties zijn gefilmd en leveren dus 5 minuten durende filmpjes op waarin een prikkelende boodschap wordt neergelegd.

Zo komt in deze video William Tincup aan het woord. Hij vindt dat HR vaker ‘nee’ moet zeggen. Sterker nog, HR zou een heleboel taken aan andere afdelingen moeten afstoten. ‘HR is een 100 jaar oud huis, waar maar bijgebouwd en bijgebouwd is. In plaats van meer taken en verantwoordelijkheden bij HR neerleggen, moeten deze juist bij andere afdelingen worden neergelegd. Hoe wil je ooit strategisch worden als afdeling als je al die taken hebt en de hele dag reactief bezig bent?’

Leg arbeidsvoorwaarden en payrolling neer bij de financiële afdeling. Leg het inwerken van nieuwe medewerkers bij recruiters neer. Performance management en arbeidsomstandigheden (veiligheid) kunnen prima bij lijnmanagers ondergebracht worden. Leiderschap en opvolging horen thuis bij de directie.

Hij legt HR-professionals de volgende uitdaging voor: ‘Wat als je als HR-afdeling helemaal overnieuw zou kunnen beginnen? Wat zou je dan aanpakken? Wat zou je dan in je takenpakket stoppen?’

Het HR-gebouw moet dus volgens Tincup eerst afgebroken worden, om vervolgens opnieuw te worden opgebouwd. Natuurlijk realiseert hij zich dat niet zomaar alles afgestoten kan worden. Maar hier bewuster mee bezig zijn en meer verantwoordelijkheden neerleggen daar waar ze echt thuishoren zorgt ervoor dat HR echt haar meerwaarde kan laten zien. 

Deze 5 minuten durende video, die tot nadenken stemt, is te zien op YouTube

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.