HR in 2020: een rol als strategisch business partner

0
Door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen verandert de HR-wereld aanzienlijk. Dit vraagt om een grote wendbaarheid van organisaties. Het is de taak van HR om een strategische in plaats van ondersteunende rol te spelen in de toekomst. Hoe zorg je ervoor dat je HR-afdeling klaar voor is voor het jaar 2020?

Bestuurders zien graag dat HR een strategische rol op zich neemt de komende jaren. Uit de Raet HR Benchmark blijkt namelijk dat maar liefst 71% van de bestuurders verwacht dat HR een strategisch adviseur is voor de directie. Rob Vinke, Hoogleraar Personeelswetenschappen aan de Universiteit Nyenrode, onderschrijft dat. Hij stelt in zijn blog dat HR zich moet aanpassen om aan de nieuwe eisen van de toekomst te voldoen. HR moet volgens hem de rol van business partner pakken en ervoor zorgen dat organisatiekennis goed wordt verbonden. De hoogste tijd dus om je als HR-manager of adviseur los te maken van de relatief veilige basis van het uitvoeren van administratieve werkzaamheden en te focussen op adviseren en ondersteunen van de organisatie.

Veranderingen op het gebied van HR: drie ontwikkelingen

Drie grote ontwikkelingen maken dat het HR-vakgebied in een rap tempo verandert. Allereerst de invloed van technologie. Mobiele apparaten zijn niet meer van de werkvloer weg te denken en de impact van robotisering op de arbeidsmarkt wordt steeds groter. Ten tweede de rol van big data. De maatschappij raakt steeds verder gedigitaliseerd en de beschikbaarheid en het belang van big data nemen toe. Ten slotte de samenstelling van het personeelsbestand: het aantal vaste medewerkers daalt, terwijl het aantal zzp’ers toeneemt. Maar wat betekenen deze ontwikkelen voor de rol die HR in de toekomst moet aannemen?

HR in de toekomst: een rol als strategisch business partner

In de toekomst krijgen organisaties op het gebied van HR steeds meer behoefte aan strategie, analyse en advies. Bijvoorbeeld als het gaat om strategische personeelsplanning en talentontwikkeling van medewerkers. HR analyseert complexe data, adviseert lijnmanagement en directie en oefent daarmee direct invloed uit op de bedrijfsvoering. Omdat de verantwoordelijkheid voor HR-zaken steeds meer bij medewerkers zelf komt te liggen (self service), houdt HR tijd over om deze rol als strategisch business partner ook daadwerkelijk in te vullen. Ondersteunde HR-processen, zoals de personeels- en salarisverwerking, besteden organisaties steeds vaker uit aan externe leveranciers die zowel kwaliteit als continuïteit kunnen garanderen.

Tips om HR 2020-proof te maken

Hoe zorg je er nu voor dat HR klaar is voor 2020? Op de eerste plaats moet de HR-afdeling van de toekomst een goed analytisch vermogen hebben. Bedenk hoe je met de juiste investeringen een bijdrage kunt leveren aan de resultaten van je organisatie. Welke analyses kunt je uitvoeren om de impact van HR zichtbaar te maken? Daarnaast is het belangrijk om goed op talenten – binnen en buiten je organisatie – te letten. Ontwikkelen talenten binnen je organisatie wel op de goede manier? Beschikken ze nog over de juiste competenties? Let bij de externe talenten ook op talentvolle zzp’ers. Die groep groeit immers steeds meer.

Welke HR-processen regel je zelf en wat besteed je uit?

Een belangrijke tip om je HR-afdeling 2020-proof te maken is om duurzaam tijd vrij te maken voor de rol als strategisch businesspartner. Als je de administratieve en ondersteunende taken zelf blijft uitvoeren houd je niet genoeg tijd over voor die strategische rol. Daarnaast levert uitbesteden veel voordelen op. Je hoeft bijvoorbeeld zelf niet continu te na te gaan of de administratie nog voldoet aan de laatste wet- en regelgeving, daarvoor zorgt de externe partij immers. Daarnaast beschikt een externe partij over veel extra kennis waar je als organisatie je voordeel mee kunt doen.

Whitepaper '10 tips om de HR-afdeling 2020-proof te maken'
In dit artikel geven we je slechts enkele tips om de HR-afdeling voor te bereiden op de toekomst. Op zoek naar meer tips om de HR-afdeling 2020-proof te maken? Lees dan ook de whitepaper van Raet: ‘Tien tips om uw HR-afdeling 2020-proof te maken’. Download de whitepaper

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.