Hou kennis vast op informele wijze

2

De netwerkborrel na een congres of bijeenkomst is een waardevolle kennisbron. Het is de moderne versie van het delen van cowboy-verhalen rond het kampvuur. Wie goed luistert kan waardevolle inzichten verkrijgen en ideeën en kennis opdoen.

Je hoeft dus niet eens direct onderdeel van de conversatie te zijn om hiervan te profiteren. Bij de hapjestafel staan is soms al genoeg om informeel te leren.

Wat zou het mooi zijn als iets van die informele kennisdeling gekopieerd kan worden binnen een organisatie. Het zou bijdragen aan kennisoverdracht en –behoud. Kennisoverdracht voorkomt dat steeds opnieuw het wiel moet worden uitgevonden.

Volgens onderzoek zijn maar weinig organisaties bezig met het overdragen van kennis binnen de organisatie. En juist nu er steeds meer babyboomers met pensioen gaan, is het belangrijk dat kennis vastgehouden wordt. De leercultuur moet dus bevorderd worden en dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Het is zelfs beter als organisaties simpel beginnen, zonder (grote) investeringen. Het overdragen van kennis door bijvoorbeeld storytelling is een goedkoop, laagdrempelig alternatief. Organiseer een rondetafel-storytelling-bijeenkomst om te vertellen hoe dingen binnen de organisatie worden gedaan, hoe het beslissingsproces tot stand is gekomen en wat de geleerde lessen zijn.
 

Tot slot nog vier aanbevelingen om (formele) kennisdeling op gang te brengen:

 1. Support van directie en topmanagement: zij moeten de voortrekkers zijn en voldoende resources vrijmaken om kennis te delen.
 2. Wijs een voortrekker aan: grote organisaties kunnen zelfs denken aan een Chief Knowledge Officer. De voortrekker organiseert kennisdelingsactiviteiten, brengt de juiste personen bij elkaar en overziet de kennisbehoefte.
 3. Bepaal kennisbehoefte: organisaties moeten bepalen wat kritische kennis is, wie daarover beschikt en hoe deze kennis gedeeld en vastgehouden kan worden. Talentmanagement zou daaraan gekoppeld kunnen worden.
 4. Begin klein – maar start: initiatieven om kennis te delen moeten flexibel en dynamisch zijn. Organisaties moeten met wat pilots, bijvoorbeeld binnen aan paar teams, beginnen. Of dat nu ‘communities of practice’ zijn of het gebruik van systemen om kennis vast te leggen, dat maakt niet uit. Begin er in ieder geval mee.

Het uitgebreide artikel, met meerdere voorbeelden, is te lezen op het blog van i4cp.com

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Op Netwerk in Beweging kom je in contact met andere professionals en kun je kennis ophalen en delen over alles wat je in het werkveld tegenkomt. Je kunt er blogs plaatsen, forumdiscussies starten, reageren op bestaande discussies of nieuwsberichten plaatsen. Maar ook linken met relevante professionals en documenten delen in werkgroepen.

  Netwerk in Beweging biedt jouw project of organisatie verder de mogelijkheid een themapagina in te richten in eigen ‘look and feel’.

  Waarom zou ik lid worden?

  ?Kom snel en simpel in contact met professionals binnen jouw werkveld.
  ?Stel professionals een vraag waar je mee worstelt of leg ze een stelling voor waar je graag meningen over wilt horen.
  ?Je hebt veel kennis van zaken en vindt het belangrijk dat deze kennis ook buiten jouw eigen organisatie gebruikt kan worden.
  ?Deel makkelijk documenten en werk samen aan deze documenten in een werkgroep, zonder steeds de laatste versie door te mailen.
  ?Je kunt jouw eigen mening over ontwikkelingen op jouw vakgebied kwijt, zonder te hoeven wachten of een journalist je belt voor jouw reactie: je creeert dus jouw eigen platform en invloed.
  ?Een profiel aanmaken kost je niets en levert je tijd op: waarom lang op het wereldwijde web zoeken als je alle relevante partners en informatie bij de hand hebt?
  Neem nu een kijkje op netwerkinbeweging.nl en maak een profiel aan.

 2. Op Netwerk in Beweging kom je in contact met andere professionals op het terrein van sport, – bewegen en gezondheid en kun je kennis ophalen en delen over alles wat je in het werkveld tegenkomt. Dus ook voor de HRM-er die alles wil volgen over gezondheidsmanagement

  Je kunt er blogs plaatsen, forumdiscussies starten, reageren op bestaande discussies of nieuwsberichten plaatsen. Maar ook linken met relevante professionals en documenten delen in werkgroepen. Netwerk in Beweging biedt jouw project of organisatie verder de mogelijkheid een themapagina in te richten in eigen ‘look and feel’.