Hoger BBP door meer werkende vrouwen

0

Volgens het Economisch bureau van ABN AMRO kan het bruto nationaal product (BBP) in Nederland met zo’ n 3% stijgen, mits vrouwen in Nederland meer gaan werken.

Uit het onderzoek is gebleken dat 25% van de vrouwen in Nederland momenteel een fulltime baan heeft. Daarmee scoort Nederland wereldwijd het laagst als het gaat om werkende vrouwen.

‘Om het bbp te laten stijgen, zijn meer vrouwen in een fulltimebaan of meer uren in deeltijd werken nodig. In onze raming hebben we ook rekening gehouden met de lagere verdiensten van vrouwen. Enerzijds werken ze vaker in minder goed betaalde sectoren. Daarnaast bestaat er nog steeds een loonkloof, waardoor vrouwen minder verdienen dan hun mannelijke collega’s voor hetzelfde werk’, licht econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO toe.

Maar hoe zorg je er voor een verhoogde arbeidsparticipatie van vrouwen? Er moet volgens economen een betere balans komen tussen werk en privé. Vrouwen kunnen werk ervaren als een obstakel doordat ze de zorg van de kinderen moeilijker kunnen combineren. Om vrouwen toch te stimuleren om (meer) aan het werk te gaan zouden werkgevers afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld flexibele werktijden, verlofregelingen of een financiële tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang.

Uit 28 onderzochte landen is gebleken dat Zweden en Frankrijk een goed voorbeeld zijn. Daar wordt de zorg voor de kinderen tussen de ouders gelijk verdeeld, waardoor de arbeidsparticipatie automatisch hoger komt te liggen. In deze landen wordt er zelfs een bonus uitgereikt aan de ouders die het verlof gelijk verdelen. In Turkije, Mexico en Chili zijn er relatief minder vrouwen die werken waardoor het economisch potentieel daar hoger ligt.

Bron: ANP/Rijksoverheid
Lees ook: Aantal vrouwen aan de top neemt langzaam toe en Invloed niet belangrijk voor leidinggevende vrouwen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.