Hoge ontbindingsvergoeding na slecht re-integratietraject

2

Een werknemer krijgt een ontslagvergoeding met correctiefactor 2,5 omdat hij na een slecht uitgevoerd re-integratie- en outplacementtraject met lege handen op straat staat.

 

De situatie

Een 50-jarige werknemer komt begin 2009 voor drie maanden in dienst als werkvoorbereider en calculator. Als zijn contract wordt verlengd, krijgt hij een andere functie: eerst als werkplaatschef en eind 2009 als werkplaatstimmerman. Bij indiensttreding werkt hij 24 uur per week, tegen een salaris van € 2.112,96 bruto, maar in november 2010 wordt dit wegens bedrijfseconomische omstandigheden verlaagd naar € 1.644,84 bruto terwijl het aantal uren wordt verhoogd naar 27 uur per week.
In februari 2011 meldt de werknemer zich ziek met werkgerelateerde klachten. In het kader van het re-integratietraject worden afspraken gemaakt om de problemen op het werk aan te pakken en er wordt een outplacementtraject gepland voor augustus 2011.
Tijdens zijn ziekteperiode werkt de werknemer met toestemming van zijn werkgever aan de bouw van een eigen huis. Als de werknemer daarvoor spullen haalt op het werk, leidt dat tot discussie. De werkgever reageert daarop met een beëindigingsvoorstel, waar de werknemer niet op ingaat.
Na mediation, detacheringspogingen en een mislukt outplacementtraject doet de werkgever opnieuw een beëindigingsvoorstel. De werknemer gaat niet akkoord met het aangeboden maandsalaris en een outplacementtraject als vergoeding. Hij eist 4,5 maandsalarissen en een outplacementtraject. Begin 2012 wordt de werknemer hersteld gemeld, maar de arbodienst stelt ook vast dat de werkgerelateerde problemen nog niet zijn opgelost.

Het verzoek

De werkgever vraagt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden wegens dringende redenen. De werknemer heeft zich nauwelijks ingespannen voor zijn re-integratie. En dat is in strijd met goed werknemerschap. De werkgever twijfelt ook aan de psychische en fysieke klachten van de werknemer. Gezien de reactie van de werknemer op het laatste beëindigingsvoorstel denkt de werkgever dat de man het dienstverband zo lang mogelijk wil rekken. De reden voor de ontbinding ligt dus bij de werknemer en daarom zou het niet redelijk zijn als de werkgever een vergoeding moet betalen.

Het verweer

De werknemer stelt dat hij zich gedwongen voelde om de salarisverlaging en de urenuitbreiding te accepteren. Rond de re-integratie en de outplacement ging van alles mis en het outplacementtraject stelde nauwelijks iets voor. Als de overeenkomst wordt ontbonden, wil hij een vergoeding van 24.000 euro.

Het oordeel

De kantonrechter concludeert dat de arbeidsrelatie onherstelbaar is verstoord en ontbindt de arbeidsovereenkomst. De werknemer krijgt een vergoeding mee van 22.000 euro, gebaseerd op C=2,5. Die hoge correctiefactor is ingegeven door het feit dat de werknemer in een zeer nadelige situatie op straat komt te staan: zonder afgeronde re-integratie en zonder outplacementtraject. Hoewel de kantonrechter het onhandig vindt van de werknemer om tijdens zijn ziekte op het bedrijf te komen, vindt de kantonrechter het daarna aangeboden beëindigingsvoorstel van de werkgever ook niet bepaald ruimhartig. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever te snel heeft aangestuurd op beëindiging.

LJN BW8540
Kantonrechter Arnhem
Ontbinding met C=2,5
Eerste aanleg
21 maart 2012

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Jan Onderwater op

    Wat een verschrikkelijke waanzin. Snapt nu niemand dat dit soort uitspraken het MKB met de ‘hakken in het zand zet’. Al die flauwekul met allerlei trajecten waar je als werkgever aan moet voldoen. En dan een ontslagvergoeding is al helemaal waanzin ! Heeft die man gratis gewerkt dan? Dan zou een ontslagvergoeding terecht zijn. Maar als er gewoon salaris is betaald waarom dan zo’n vergoeding ?? Een van de redenen dat er zoveel mensen in de WW lopen en nooit meer aan het werk komen. Elke MKB werkgever bedenkt zich wel 1000x alvorens in de fout te gaan met het aannemen van personeel. Dat ze in Den Haag achterlijk zijn wil niet zeggen dat werkgevers dat ook zijn. Eerst maar eens met spoed de vakbonden het land uitgooien. Dat zijn de veroorzakers van al deze ellende !! Zeg dus met spoed uw lidmaatschap op en wordt nooit geen lid van deze terreurorganisatie . Verder een ieder veel gezondheid voor 2014 toegewenst !! Groetjes Jan