Hoe sociale media ons productiever maken

0

Sociale media kunnen de productiviteit verhogen door kritische keuzes te maken.

Verschillende studies rapporteren productiviteitsverlies door het gebruik van sociale media van medewerkers. Andere studies daarentegen concluderen juist dat sociale media de productiviteit bevorderen. Dit verschil in bevindingen wordt met name veroorzaakt door de manier waarop met sociale media wordt omgegaan binnen organisaties. Door sociale media veel bewuster in te zetten binnen de organisatie kan (veel) productiviteitswinst geboekt worden.

Auteur McCann stelt: “The trick is to realize that it’s not about the tool itself, but your ability to step back and analyze the tool’s real value in helping you accomplish tasks. If you’re not evaluating the way that you’re using social media to get things done, then you’re probably becoming increasingly inefficient because of it”. Even pas op de plaats maken dus en kijken naar de manier waarop sociale media ingezet worden.

Hoe dan sociale media in te zetten, zodat het de productiviteit bevordert?

  • Schaalbaar netwerken: binnen enkele seconden kunnen nieuwe, waardevolle contacten worden gelegd en onderhouden. Zo wordt veel waardevolle tijd bespaard.
  • Snel relevante info vinden, consumeren, delen en opslaan. Kritisch hierbij is het scheiden van persoonlijke en professionele interesses.
  • Samenwerking: door het aan elkaar knopen van media met behulp van applicaties kan effectiviteitswinst behaald worden. Bovendien kan iedereen dan gebruik maken van het medium waar hij of zij zich het prettigst bij voelt.

Tot slot raadt auteur McCann iedereen aan een lijstje te maken met tools die je gebruikt en deze naar belang te ranken. Als je er slechts 1 mag houden. Welke zou dat dan zijn en waarom? Vraag je daarna af welke tool je helpt bij het behalen van je (dagelijkse) doelstellingen. Lang niet altijd is de belangrijkste tool ook de tool die zorgt voor het behalen van de doelstellingen. Daarom is het goed even afstand te nemen en je sociale media gebruik onder een vergrootglas te leggen. Van welke tools wordt je productiever? Welke tools moet je absoluut gebruiken en waarvoor?

Het volledige artikel is te vinden op Mashable
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.