Hoe krijg je mensen via sociale media geïnteresseerd in vacatures?

3

Het pushen van vacatures op sociale netwerken werkt niet. Er moet eerst een band opgebouwd worden.

Wat was de laatste advertentie die je gezien hebt op Facebook? Niet denken, gewoon zeggen. Waarschijnlijk weet je het niet. Wat was het meest interessante bericht dat je hebt gelezen afgelopen week? Het bericht waarbij je op "like" hebt geklikt? Dat weet je wel.

Er wordt weinig geklikt op advertenties op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Veel organisaties ondervinden dat websitebezoekers vooralsnog weinig moeten hebben van commerciële boodschappen op sociale netwerken. Mensen willen echt betrokken worden bij een merk of een product.

Maar die betrokkenheid creëren is ook niet bepaald eenvoudig. Als organisatie moet je een conversatie aangaan met mensen om je boodschap over te kunnen brengen, en dat is hard werken. Veel organisaties ervaren dat het weinig moeite kost om het aantal volgers of leden uit te breiden. Maar vervolgens contact met al deze volgers of leden onderhouden blijkt erg intensief en vergt tijd en mankracht.

Als je iets wilt verkopen of een vacature onder de aandacht brengen van mensen op sociale netwerken moet dat op subtiele wijze gedaan worden, zoals bijvoorbeeld product placement in een film. Je probeert immers ook niet aan een groep vrienden die aan de bar hangen iets te verkopen. Als mensen vacatures willen zien gaan ze wel naar een vacaturebank.

Betrokkenheid vraagt om een zachte aanraking, niet om keiharde sales. Je moet het als organisatie interessant maken voor mensen. Start een conversatie door een onderwerp te kiezen dat relevant is voor het publiek. Hou de conversatie levend(ig) door anderen te vragen deel te nemen. Het merk mag daarbij in beeld komen, maar moet zeker niet dominant aanwezig zijn.

Talentcommunity
Op deze wijze bouw je een talentcommunity op, aldus Raghav Singh. Als je begint over vacatures, moet dat in de loop van een conversatie plaatsvinden. Dit kost veel tijd en inspanning. Mensen maken geen deel uit van de community omdat ze geïnteresseerd zijn in je vacatures. Als ze dat wel zijn, dan hebben ze die vacatures al lang gevonden en erop gesolliciteerd.

Mensen vertrouwen al veel langer op sociale netwerken om aan een baan te komen. Lang voordat de term sociale netwerken überhaupt bestond. Ze schakelden vrienden en familie in om een baan te vinden. Dit proces van via het eigen netwerk vinden van een baan is verschoven naar het online kanaal.

Werkgevers die sociale netwerken inzetten om geschikte sollicitanten te vinden zullen conversaties moeten starten. Gesprekken zoals ze die met andere stakeholders van de organisatie hebben. Professionele conversaties, geen persoonlijke. Het introduceren van een vacature in de conversatie kan ertoe leiden dat de gesprekspartner overweegt zelf te solliciteren of anderen wijst op de vacature.

Raghav Singh sluit af met te stellen dat het enkel posten van vacatures op sociale netwerken weinig resultaat zal hebben. Het inbedden van vacatures in conversaties levert veel meer resultaat op.

Deze ‘opinie’ is te vinden op het blog van ERE.net.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Ferenc Jacobs op

  Hallo Marco,

  Je slaat de spijker op zijn kop! Ik zou graag je blog als gastbijdrage plaatsen op mijn website 6graden.nl, uiteraard met vermelding van auteur en bron. Je tekst sluit precies aan bij hoe wij de inzet van social media zien.

  Mocht je hiermee akkoord gaan hoor ik het graag!

  Vriendelijke groet,

  Ferenc Jacobs

 2. chris lemmens op

  Beste Marco, inderdaad een steekhoudend verhaal. Wel wil ik eraan toevoegen dat hetgeen je wilt bereiken leidend is hoe je social media in wil zetten. Als uithangbord om een korte termijn actie in gang te zetten of interactie met een langer termijn doel, bijv. binden van je doelgroep. Over de laatste spreek jij. Bij het 1e doel kan een ‘platte’ eenzijdige boodschap wel degelijk goed werken, weliswaar moet je dan ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat is iig mijn ervaring.
  Succes!
  Vr grt Chris Lemmens

 3. Gertjan de Waal op

  Hallo Marco,
  Goed verhaal. Sluit enorm aan bij onze eigen visie dat het niet gaat over het rondpompen van vacatures maar over de ‘echte’ werkgever laten zien. Pas dan kiezen mensen om de juiste redenen voor jou als werkgever. Authenticiteit centraal.
  Gr, Gertjan de Waal, de PersoneelZaak