Hoe HR en finance weer vrienden kunnen worden

0

Olie en water, Ajax en Feyenoord, GroenLinks en PVV… drie voorbeelden van combinaties die niet lekker samengaan. Probeer ze te mengen en je komt bedrogen uit. In veel organisaties is er dezelfde scheiding (en soms zelfs rivaliteit) tussen HR en Finance. 3 manieren om de kloof te overbruggen.

De reden van de scheiding der geesten is de aard van de business. HR houdt zich bezig met de mensen in een organisatie, Finance met de geldstromen. Met andere woorden: HR vervult een kwalitatieve rol, en Finance een kwantitatieve. In veel gevallen dienen ze dus een heel ander belang, en worden ze tegen elkaar uitgespeeld.

Het probleem is alleen: ze dienen helemaal geen ander belang. Ze zijn er allebei om de missie en visie van de organisatie waar te maken. En daarvoor is het essentieel dat ze samenwerken. Hieronder vind je drie manieren om de kloof te overbruggen:

1. Combineer systemen

Als er zoveel gemeenschappelijk belang is, dan is het logisch om ook dezelfde data te gebruiken. Maar in de praktijk gebruiken HR en Finance nog regelmatig verschillende data-systemen. In de gemiddelde organisatie worden drie tot vier verschillende sytemen gebruikt om data in bij te houden. Die systemen spreken een andere taal, wat het moeilijk maakt om elkaar te verstaan, laat staan om informatie te delen. Daardoor werkt ieder voor zich, en ziet elke afdeling maar een deel van de realiteit. Wil je effectief kunnen samenwerken, dan moet dat vanuit dezelfde informatiebron.

2. Verwijder de schotten

Finance en HR raken steeds meer verweven. HR pakt meer onderwerpen op waar geld mee gemoeid is, en Finance beseft steeds vaker dat mensen nodig zijn om doelstellingen waar te maken. Uit onderzoek van Robert Halft blijkt dat CFO’s eenvijfde van hun tijd méér dan voorheen besteden aan mensgerelateerde onderwerpen. Verwijder daarom de schotten, en begin met samenwerken.

3. Formeer interdisciplinaire teams

En dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Dus de beste manier om dit aan te vliegen is door specifieke problemen te identificeren, waar allebei de partijen belang bij hebben om ze op te lossen. Bijvoorbeeld recruitment: beide afdelingen zien het enorme belang van het binnenhalen van toptalent. Formeer om dit thema een projectteam van specialisten die elkaar kunnen versterken en inspireren. Als dat eenmaal werkt, en iedereen de voordelen van samenwerken ziet, is het eenvoudiger om ook bij aanpalende onderwerpen samen de mouwen op te stropen.

Bron: Blog Datis

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.