Hoe ga je om met leugens?

0

Je vrienden en collega’ s liegen tegen je. Ruwweg vertellen mensen 2 tot 3 leugens in een gesprek van tien minuten. De eerste uitdaging is deze leugens op te merken. Maar hoe reageer je vervolgens?

Onderzoekers van de University of California analyseerden de resultaten van 253 studies en kwamen tot de conclusie dat we slechts de helft van alle leugens opmerken. Maar wat doe je als je denkt dat iemand tegen je liegt? Vertel je het anderen of is het business as usual?

Dr. Travis Bradberry heeft een boek geschreven over emotionele intelligentie. Hij zet vier opties op een rij voor het omgaan met leugens. Welke optie of combinatie van opties je inzet hangt af van de situatie.

Optie 1: Doe niets. Niemand houdt ervan om voorgelogen te worden. De natuurlijke reactie is om de leugenaar eens flink op zijn nummer te zetten. Maar dat is lang niet altijd de juiste reactie, zeker niet op het werk. Voordat je iets doet, vraag je eens af wat er op het spel staat? Wat zijn de consequenties van de leugen voor de organisatie? Soms is de animositeit die je voorkomt door de leugen te negeren te verkiezen boven het ontmaskeren van de leugenaar. Soms heeft de leugen zulke serieuze consequenties dat negeren geen optie is en anderen ervan moeten weten.

Optie 2: Reageer met humor. Sommige leugens kun je niet negeren, maar je hoeft er ook geen drama van te maken. Maak er dan een grapje over. Speelse opmerkingen die de leugen erkennen zijn het beste. Deze strategie biedt de leugenaar de mogelijkheid om de fout toe te geven zonder angst voor represailles. Deze tactiek werkt als je de indruk kunt wekken dat de andere persoon alleen een geintje maakte of bewust aan het overdrijven was in de verwachting dat niemand het zou geloven.

Optie 3: Hou je van de domme. Een andere manier om iemand zijn gezicht te laten redden – vooral in groepen  is je van de domme te houden. Doe alsof je plotseling aan geheugenverlies lijdt of feiten door elkaar haalt. Stel veel vervolgvragen. Hoe meer je naar de details vraagt, hoe waarschijnlijker het is dat de waarheid boven tafel komt. Door het uit te tekenen krijgt de leugenaar de kans om toe te geven dat hij zich versproken heeft, zonder leugenaar genoemd te worden.

Optie 4: Confronteer de leugenaar. Sommige leugens kun je niet zomaar laten passeren. Dan moet de confrontatie met de leugenaar aangegaan worden. Een directe confrontatie is nooit een goed idee. Wellicht kan privé met de leugenaar gesproken worden of in het bijzijn met personen die nadeel ondervinden van de leugen. Het is belangrijk dat je bewijs hebt. Wees open en eerlijk richting de leugenaar. Probeer het samen op te lossen, zonder anderen daarbij te betrekken.

Wat je ook doet, hou rekening met specifieke omstandigheden en denk zorgvuldig na over de voor- en nadelen van je reactie, zo besluit Bradberry.

Bron: LinkedIn Pulse

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.