Hoe ga je om met een relatie op het werk?

0

Uit onderzoek van Jobbird.com is gebleken dat ongeveer een kwart van de Nederlanders een relatie heeft met een collega, of wel eens met een collega seks heeft gehad. Maar hoe ga je hier als werkgever mee om?

Het is niet heel gek dat er relaties op de werkvloer kunnen ontstaan. Je ziet je collega’s vaak meer dan je meeste familieleden. ‘Hoe meer je elkaar ziet, hoe meer je in hechting komt met elkaar’, zegt Esther Popelier, flirtcoach bij Flirt company. ‘Je wisselt communicatie uit waarbij je een deel van jezelf laat zien. Een uitwisseling van intimiteit’.

In artikel 12 van de Grondwet en artikel 8 van het Europees Verdrag Rechten van de Mens staat dat het recht op privacy gegarandeerd wordt, waaronder de vrije partnerkeus. Hierbij hoort ook de keus voor een relatie met iemand op de werkvloer. Een werkgever mag namelijk niet bepalen met wie een werknemer zich buiten werktijd inlaat. Wanneer de relatie aanhoudend zorgt voor problemen op de werkvloer, waarbij een ongemakkelijke werksfeer ontstaat, mag de werkgever ingrijpen. Daarbij zit er nog een verschil tussen of de relatie op gelijk niveau plaatsvindt of dat er een relatie ontstaat tussen een leidinggevende en een ondergeschikte.

Volgens Esther hoeft een relatie op het werk absoluut niet tot problemen te leiden. Wel zegt ze dat het belangrijk is om ’transparantie en openheid op de werkvloer’ te hebben. ‘Het is voor een werkgever belangrijk om zich kwetsbaar op te stellen. De werknemer moet het gevoel hebben dat hij of zij zich veilig voelt om het te vertellen. De werkgever dient wel aan de werknemers duidelijk te maken dat er kundig omgegaan moet worden met wat zich binnen en buiten de werkvloer afspeelt. Dat wil zeggen dat ruzies die buiten werktijd ontstaan, niet mogen terugkomen op de werkvloer. In dit gesprek bespreek je dus de verantwoordelijkheid van het koppel. Wanneer het bedrijf te groot is om iedereen persoonlijk te kunnen spreken, zorg er dan voor dat er een vertrouwenspersoon aanwezig is met een open kanaal naar werknemers’, aldus Esther.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.