Het valt wel mee met druk, druk, druk

2

Nederlanders besteden ongeveer 6 uur per dag aan verplichtingen als werk, school en huishouden. Dat is gemiddeld 50 minuten minder dan in andere Europese landen.

Daarentegen hebben Nederlanders ongeveer 5,5 uur vrije tijd per dag en dat is gemiddeld een half uur meer dan in 15 andere landen. Het valt dus wel mee met druk, druk, druk, constateert het Sociaal Cultureel Planbureau SCP in het rapport Nederland in een dag, tijdsbesteding in Nederland vergeleken met die in 15 andere Europese landen, dat vrijdag verschijnt.

De tijdsbesteding van Nederlanders tussen de 20 en 74 jaar is vergeleken met die van andere Europeanen. Het blijkt dat Nederlanders van iedereen het meeste tijd kwijt zijn aan verplaatsingen: ze zijn per dag anderhalf uur onderweg. Dat is een kwartier langer dan gemiddeld. Per dag zitten de Nederlanders een kwartier op de fiets en dat haalt geen enkele andere Europeaan. Belgen en Duitsers fietsen zo’n 5 minuten per dag en in de andere landen is dat zelfs nog minder.

Nederlanders besteden een kleine anderhalf uur van hun dagelijkse vrije tijd aan zaken als vrijwilligerswerk en mantelzorg. In andere landen wordt daar meer tijd voor vrijgemaakt. Per dag blijft er 4 uur over voor televisiekijken, lezen, sporten en uitrusten. Dingen met de kinderen doen rekent het SCP niet onder vrije tijd. Nederlandse vaders spenderen daar gemiddeld 15 minuten meer tijd aan dan in alle andere onderzochte landen, inclusief de Scandinavische. Maar moeders zijn er in alle landen veel meer tijd aan kwijt.

Het huishouden kost gemiddeld genomen met 2 uur en 3 kwartier per dag iets meer tijd dan betaald werk. Vrouwen werken wat minder dan mannen en allemaal samen werken de Nederlanders minder uren dan andere Europeanen. Aan het huishouden besteedt de Nederlander vergeleken met de andere landen het minste tijd. Vrouwen in Spanje en Italië spannen de kroon: ze zijn er 5 uur per dag druk mee.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Wat goed van ons Nederlanders. Dit betekent dus dat wij hetzelfde werk in veel minder tijd kunnen verrichten dan andere Europeanen, waardoor we dagelijks heerlijk kunnen fietsen zodat we gezond blijven om n?g langer door te kunnen werken. We zijn dus een hard werkend volkje. Wanneer wordt dit eens beloond??????

  2. Inderdaad, RH. En daarnaast: is dit bedoelt om ons een typisch Nederlands schuldgevoel aan te praten want “die Zuid-Europeanen doen het zo goed en werken zo hard”. Werken is iets anders dan al dan niet slapend achter je bureau aanwezig zijn of lunchpauzes van 2 uur te houden. Het gaat om arbeidsPRODUCTIVITEIT en blijkbaar kunnen veel andere landen daar van ons nog wat van leren.